Şteianca Irina Bara este singura tenismenă din România care va lua startul în calificările primului turneu de Grand Slam al anului. În turul inaugural la Openul Australiei, sportiva în vârstă de 23 de ani o va întâlni pe grecoaica Valentini Grammatikopoulou (21 ani).

Irina Bara se află pe locul 155 în ierarhia WTA, iar adversara sa ocupă poziţia 173. Cele două tenismene s-au mai întâlnit de două ori până acum, fiecare impunându-se câte o dată, Irina în 2012, iar Valentini în 2016, în turnee dotate cu premii în valoare de 10.000 de dolari.

Dacă va trece de sportiva din Grecia, bihoreanca ar urma să joace împotriva învingătoarei din duelul Bianca Andreescu (Canada, 107 WTA) şi Katie Swan (Marea Britanie, 181). Andreescu este o jucătoarea canadiană de origine română, care după finala de la Auckland, pierdută cu Julia Goerges, a urcat 45 de locuri în ierarhia WTA. Până să obţină cel mai bun rezultat al carierei, Bianca le-a eliminat printre altele pe Caroline Wozniacki, locul 3 WTA, sau Venus Williams, locul 37 WTA.

În "calificările" de la Openul Australiei se află 128 de jucătoare, iar după trei tururi preliminare, 16 dintre ele vor accede pe tabloul principal. Acolo vor fi prezente şase tenismene românce Simona Halep (nr. 1 WTA), Mihaela Buzărnescu (25 WTA), Irina Begu (76 WTA), Ana Bogdan (81 WTA), Sorana Cîrstea (84 WTA), Monica Niculescu (88 WTA).