Cu aproximativ două săptămâni înaintea debutului Ligilor Naționale de baschet, federația de specialitate a recurs la o nouă modificare în regulamentul de desfășurare a campionatelor primelor divizii.

În urma numeroaselor presiuni făcute de către cluburile din primul eșalon baschetbalistic al țării, Federația Română de Baschet a decis să renunțe la organizarea campionatelor sub formă de grupe care, se consideră, ar fi generat un prea mare dezechilibru valoric. Astfel se revine la desfășurarea întrecerilor sub formă de etape cu mențiunea că acestea vor fi comasate, câte 2 sau 3, în cadrul unor turnee în care toate cele 14 echipe masculine (din LNBM) și 12 feminine (din LNBF) vor face deplasarea în anumite orașe unde vor juca ficare cu fiecare. Așadar campionatul băieților va cuprinde 26 de etape, cu tur și retur, în care fiecare echipă va întâlni un adverar în două rânduri. De menționat că, în cazul în care contextul medical o va permite, returul s-ar putea desfășura ca în trecut, adică sub formă de etape săptămânale. O altă modificare este cea cu privire la sferturile de finală ale playoff-ului care nu se vor mai juca în sistem „cel mai bun din 5 partide”, ci pe sistemul „cel mai bun din trei jocuri”. Semifinalele și finalele vor rămâne în format de „cel mai bun din 5 meciuri”. Primul turneu din cadrul Ligii Naționale masculine va debuta pe data de 30 octombrie urmând ca ultimele jocuri ale turului de campionat să aibă loc în data de 10 ianuarie. Returul va începe în 16 ianuarie și se va termina pe 5 mai, urmând ca playoff-ul să se desfășoare în perioada 9 mai – 16 iunie. Liga feminină este programată să înceapă pe 22 noiembrie.

Încep turneele de calificare pentru Cupa României

Într-o altă ordine de idei, baschetul românesc pornește oficial la drum la sfârșitul acestei săptămâni atunci când sunt programate să se desfășoare cele trei turnee de calificare (Oradea, Sibiu și București) pentru sferturile de finală ale Cupei României. La start vor fi prezente 13 formații, CSM CSU Oradea urmând să înfrunte, în propria arenă, pe CSM Miercurea Ciuc (duminică, de la ora 19.00, FRB TV), Athletic Constanța (luni, de la ora 19.00, Digi Sport), SCM U Craiova (miercuri, 21 octombrie, de la ora 19.00, Digi Sport) și Steaua București (joi, 22 octombrie, de la ora 18.00, Digi Sport). Accesul spectatorilor nu va fi permis.