Clubul Sportiv Diosig Bihardiószeg în parteneriat cu Primăria comunei au organizat un turneu de fotbal juvenil intitulat „Sărbătorim Împreună”.

La ediția inaugurală au participat opt echipe de copii (U11), gazdele invitând șase formații din județ, dar și o grupare din Sălaj. Profitând de faptul că vineri, 20 decembrie, nu s-au mai ținut cursuri în școli, tinerii fotbaliști și-au măsurat forțele în sala de sport din Diosig. În grupa A au evoluat CS Diosig Bihardiószeg (antrenori, Szücs Tibor și Peti Sabău), alături de NAC Oradea (Opre Csaba și Várady Attila), Crișul Aleșd (Răzvan Șoit) și AS Carastelec (Marcel Megu), în timp ce din grupa B au făcut parte Unirea Valea lui Mihai (Fele Sándor), CS Săcueni (Oláh Róbert), Rapid Crișul Oradea (Vig Zoltán) și LPS Bihorul Oradea (Alexandru Naom). La capătul a 12 partide viu disputate și captivante, arbitrate de Radu Bandula și Andrei Pirtea, a fost stabilită ierarhia finală a grupelor, iar câștigătoarele s-au duelat pentru locul 1, în timp ce ocupantele locurilor secunde, pentru locul al 3-lea. Echipa de pe Valea Ierului s-a impus în fața orădenilor de la NAC, în timp ce „lepesiști” au câștigat finala în fața ambițioasei formații locale, dând și cel mai bun jucător al turneului, Matei Bodog. Apărătorul buturilor gazdelor, Mados Dávid, care de-a lungul turneului a avut numeroase intervenții salvatoare, a fost desemnat cel mai bun portar. AJF Bihor, prin secretarul Petru Boroș, prezent la turneu, a sprijinit organizatorii.

Toți jucătorii participanți au fost recompensați cu un set de echipament Joma, care au fost înmânate de către primarul Mados Attila. Edilul comunei Diosig a dezvăluit și scopul organizării evenimentului. „Am dorit să creem o oportunitate pentru tinerii fotbaliști pentru a-și măsura forțele într-un cadru organizat, înainte de vacanță și de sărbătorile de iarnă, totodată, ne-am propus să promovăm sportivitatea și respectul reciproc între participanți. Actualmente, când stadioanele sunt dominate de incidentele suporterilor, este necesar să ne educăm copiii în spiritul sportivității și al toleranței. Fotbalul trebuie să fie un liant între comunități. Mă bucură faptul că la acest turneu, copii români, maghiari, romi și slovaci ne-au oferit un exemplu de colaborare și respect”, a precizat edilul comunei Diosig.

Festivitatea de premiere a fost oficiată de către deputatul Szabó Ödön, care i-a felicitat pe participanți, dar și pe organizatori. „Este o inițiativă lăudabilă care a reușit să pună în mișcare aproximativ 100 de copii. Aceștia, preț de câteva ore, au jucat fotbal, lăsând la o parte tentațiile zilelor moderne, cum ar fi telefoanele mobile și internetul. Felicitări antrenorilor, dar și părinților tinerilor jucători, pentru că într-o lume care tinde spre individualism au ales să-și susțină copii într-un sport de echipă care-i învață pe cei mici să fie mai sociabili și mai uniți, să muncească împreună pentru succes”, a spus parlamentarul bihorean.

Tuneul se dorește a deveni o manifestare sportivă tradițională la Diosig, urmând a fi organizată an de an înainte de sărbătorile de iarnă.