Returul fazei semifinale din cadrul barajului pentru promovarea în Liga a II-a la fotbal a avut un final crunt pentru echipa orădeană care a fost învinsă, în prelungirile partidei, de către o formație fără un nume sonor și care pornea în mod evident cu șansa a doua.

Visul microbiștilor bihoreni și al celor aproximativ 5000 de suporteri care au ales să vadă pe viu meciul decisiv al semifinalei s-a spulberat în prelungirile unui joc în care FC Bihor nu a arătat nici pe departe evoluțiile cu care ne obișnuise pe parcursul campionatului. Roș-albaștrii au practicat un joc precipitat, fără o viziune clară a ceea ce își doreau să facă. Din păcate situația s-a păstrat în mare și după pauză când credeam că antrenorul Florin Farcaș va reuși să îşi echilibreze elevii. Oaspeții nu aveau nimic de pierdut, au fost calmi și i-au așteptat organizat pe orădeni, iar atunci când au avut posibilitatea să dezvolte contraatacuri au făcut-o de fiecare dată. Una peste alta a fost ratată șansa de a ataca direct promovarea la un meci în care a fost prezent inclusiv primarul Florin Birta. Poate că astfel, văzând setea de fotbal de calitate pe care o are Bihorul, autoritățile locale își vor recalibra suportul financiar față de echipa fanion a județului astfel încât în sezonul viitor să fie făcut pasul către Liga a II-a.

Incapabili să gestioneze presiunea rezultatului și a tribunei

Meciul a început într-o notă de echilibru, cu orădenii având inițiativa dar fără a pune în pericol poarta adversă. Primul șoc a venit în minutul 15 atunci când experimentalul Victoraș Astafei, cu multe meciuri la activ în Liga I, a profitat de o gafă a defensivei orădene care nu a fost capabilă să respingă o pasă lungă a adversarilor. Acesta a scăpat singur spre poarta roș-albaștrilor și a lobat balonul peste tânărul poartar Eduard Nergheș de undeva din marginea careului de 16 metri (0-1). Ai noștri puteau egala destul de repede situația pe tabelă, la o lovitură liberă executată excelent de Ionuț Ban, din banda dreaptă, de la vreo 25 de metri de poartă. Balonul a parcurs o acoladă care l-a surprins pe portarul oaspeților care era ușor ieșit din poartă dar la finele traiectoriei sale a lovit în plin doar bara transversală revenind apoi în teren. În minutul 27, orădenii au irosit din nou o bună oportunitate de a egala prin Cherman care, deși avea două variante excelente de pasare în drepata și în stânga către Serediuc și Hosu, la un contraatac supranumeric, a ales în mod stupid să șuteze la poartă, balonul trecând mult peste. În prelungirile primei reprize, gazdele au mai avut două șanse bune de a marca. Prima i-a aprținut lui Călin Jurj care a șutat excelent de la vreo 30 de metri dar balonul a fost respins de la colțul barei de tânărul portar al oaspeților și la cornerul care a urmat, lovitura de cap a lui Ioviță trecând puțin pe lângă.

Joc slab dar și așa puteau învinge

Roș-albaștrii au început în forță repriza secundă împinși fiind de la spate de cei 5000 de oameni din tribune care scandau la unison, ca altădată, Bihoru`, Bihoru`! În minutul 51, Andrei Gheorghiță a reușit să scoată o lovitură de penalty. Lovitura de pedeapsă a fost perfect executată de Loren Ioviță, acesta șutând la semi-înălțime, în stânga portarului care plecase în partea dreaptă (1-1). Al doilea șoc pentru cei din tribune a venit în minutul 69 atunci când Unirea Ungheni a avut un contraatac rapid, în superioritate numerică. Defenisva orădeană a scăpat în prima fază, atacantul oaspeților ratând preluarea dar nu și posesia astfel că balonul a fost întors în marginea careului acolo unde au executat 2 pase scurte profitând de faptul că apărarea bihoreană era destabilizată, iar Andrei Vînău a șutat din 16 metri fără șansă pentru Nergheș. Totuși orădenii au reușit să egaleze din nou în minutul 77 prin nou-intratul Sergiu Jurj care a finalizat din interiorul careului o fază prelungită a echpei sale în care balonul a trecut pe la Gheorghiță și Hosu. În minutul 84, Ricardo Farcaș a avut balonul de 3-2 și de calificare pe frunte, după o centrare venită de pe stânga atacului nostru, dar în loc să dea de unde vine, cum se spune în fotbal, a ales o execuție tehnică, la colțul opus, iar mingea a trecut pe lâgă. Momentul care efectiv a băgat în stare de șoc întregul stadion s-a produs în minutul 90+3. Nou-intratul Claudiu Petruș, așezat pe poziția de fundaș central, avea în totalitate controlul unui balon care se îndrepta spe careul nostru dar, în loc să îl degajeze oriunde, în terenul advers sau în tribuna dezafectată, a ales să îl invite pe tânărul portar Nergeheș să îl rețină... Acesta, lipsit de experiență, nu a simțit din primul moment intenția coechipierului său astfel că Victoraș Astafei a speculat situația, a ciupit balonul și l-a trimis apoi în plasă pentru un 2-3 incredibil. Nu peste mult timp arbitrul central a fluierat finalul partidei și aproape toți jucătorii orădeni s-au părbușit pe teren, în lacrimi, nevenindu-le să creadă că au fost eliminați de Unirea Ungheni, o echipă care, cu tot respectul, nu reprezintă nimic în fotbalul românesc. Acestea au fost principalele momente ale unei partide la finalul căreia mulți spectatori au rămas minute bune în tribune nevenindu-le să creadă ceea ce tocmai văzuseră că s-a întâmplat. Așadar sezon încheiat pentru FC Bihor care o va lua de la capăt în ediția viitoare a Ligii a III-a cu speranța că autoritățile locale vor găsi soluții mai bune de finanțare într-un sport care produce atâtea pasiuni.

Corvinul Hunedoara a eliminat-o pe Gloria Bistrița

În cealată semifinală de la barajul de promovare în Liga a II-a, care ne interesa direct, Corvinul Hunedoara a învins din nou, cu cu același scor, 2-1, pe Gloria Bistrița reușind astfel să facă pasul spre finala barajului acolo unde își va înfrunta fosta colegă de serie, pe Unirea Ungheni.

FC Bihor: Ed. Nergheș - C. Jurj, D. Stan, R. Farcaș, L. Ioviță - G. Cherman, R. Gunie - T. Serediuc (72 Cl. Petruș), A. Gheorghiță, I. Ban (56 Sg. Jurj) - M. Hosu. Antrenori: Florin Farcaș, Dorin Mihuț și Vlad Ghețe.

Unirea Ungheni: A. Bucur - Coza, Ndiesse, Vasiu, Suslak - Fl. Istrate (86 T. Vomir), R. Balint (90+4 T. Vomir), R. Trif (46 A. Vînău), Piper (62 Al. Dușmanu) - V. Astafei, Al. Oltean. Antrenor: Flaviu Sabău.