FC Bihor Oradea va disputa finala barajului de promovare în Liga a II-a după ce a trecut de ACSO Filiași pe care a învins-o cu 1-0 după un gol marcat în a doua repriză de prelungiri, în minutul 111.

După rezultatul de egalitate, scor 1-1, înregistrat în manșa tur, în județul Dolj, suporterii roș-albaștrilor nu credeau că ai lor favoriți vor avea nevoie de 120 de minute pentru a răpune un adversar ce a terminat pe locul al doilea în seria din care a făcut parte și care, pe parcursul acestui campionat, suferise 9 eșecuri (4 în sezonul regulat și 5 în playoff). Cu toate acestea miza acestei duble și-a spus cuvântul astfel că roș-albaștrii, chiar dacă au dominat, total pe parusurul reprizei secunde, nu și-au creat prea multe ocazii clare de a marca. În cele din urmă golul izbăvitor a fost marcat de către nou-intratul Răzvan Gunie, cel care a revenit după o accidentare care l-a ținut apropae 2 luni departe de teren. Așadar „Bihoru” se califică în finala barajului de promovare acolo unde se va duela cu CSC Ghiroda și Giarmata Vii, câștigătoarea Seriei a 7-a și a semifinalei cu Poli Timișoara. Nu în ultimul rând trebuie menționat suportul celor aproximativ 6000 de oameni care s-au aflat în tribunele Stadionului Iuliu Bodola pentru a-i susține pe roș-albaștri într-un meci care până la urmă a adus față în față 2 echipe de Liga a III-a.

Două ocazii mari în prima repriză

Prima parte a meciului a consemnat doar două bune șanse de a înscrie, ambele în dreptul orădenilor și amândouă purtând semnătura lui Florin Chitaș. În minutul 14, decarul bihorenilor a pătruns în interiorul careului advers în stilu-i carcatersitic, și-a creat unghi de șut după ce și-a depășit adversarul direct și, de undeva de la vreo 15 metri, din colțul careului mare, de pe stânga atacului orădean, a trimis către colțul lung dar tânărul portar al oltenilor a reușit să respingă cu o paradă spectaculoasă. Presiunea cea mai accentuată pe care gazdele au pus-o la poarta adversă a durat câteva minute și s-a petrecut după minutul 30. Cu toate acestea bihorenii nu au fost aproape de deschiderea scorului. Totuși, tabela se putea modifica în prelungirile primei reprize atunci când Chitaș, după o altă părundere în careul doljenilor, și tot pe stânga, a șutat la poarta Filiașului dintr-un unghi foarte închis, dar din nou portarul oapsețilro a fost pe fază.

Oltenii s-au apărat excepțional

În repriza secundă, dominația orădenilor a fost totală, rareori vizitatorii reușind să treacă de centrul terenului. Cu toate acestea ACSO Filiași a etalat un joc defensiv excepțional care nu le-a permis elevilor lui Florin Farcaș să fie foarte periculoși. În condițiile date, singura mare ocazie a venit după un șut de la distanță expediat de Mihai Gâdea, spre vinclul porții adverse, dar firavul portar advers a reușit să repsingă incredibil.

Răzvan Gunie – „Salvatore della Patria”

Cum rezultatul la finele celor 90 de minute regulamentare de joc a fost 0-0, s-a intrat în prelungiri. În prima repriză a acestora, roș-albaștrii au irosit o bună ocazie prin nou-intratul Răzvan Gunie, cel care a șutat peste poartă, în minutul 94. Antrenorul bihorenilor a mizat pe acest jucător știută fiindu-i atitudinea pozitivă chiar dacă Răzvan revenea după o accidentare destul de serioasă. Încrederea ce i-a fost acordată a fost răsplătită în a doua repriză de prelungiri, în minutul 111, atunci când mijlocașul a reluat din 5 metri cu capul în plasă un balon centrat de pe stânga, la bara a doua, de către Alex Băican. Golul marcat a declanșat o bucurie generală cum rar s-a văzut pe stadionul bihorean, cei apriximativ 6000 de oameni prezenți în tribune scandând de nenumărate ori „Bihoru! Bihoru!” sau „Hai Bihoru, hai Bihoru, ole, ole, ole!”. Până la final oaspeții au avut o bună șansă de a egala la o bâlbă în defensiva orădeană dar până la urmă portarul Pânzariu a reușit să rețină balonul ce s-a plimbat periculos prin careul orădean.

Programul finalei de promovare

În finala barajului de promovare, FC Bihor va întâlni echipa timişeană CSC Ghiroda şi Giarmata Vii care, în semifinale, a trecut de Poli Timişoara după ce a câştigat primul joc în deplasare cu 2-0 şi apoi a cedat acasă cu 0-1. Prima manşă a finalei cu CSC Ghiroda şi Giarmata Vii se va desfăşura în deplasare, sâmbătă, 1 iunie, de la ora 18.00, iar returul va avea loc la Oradea, miercuri, 5 iunie, de la ora 17.30.

Rezultate din semifinalele barajului de promovare în Liga 2: Bucovina Rădăuţi – CSM Focşani 1-1 (în tur 0-2), Metalul Buzău – FC Bacău 4-3 (2-1), după lovituri de departajare (în tur 0-1), CS Afumați – Popești Leordeni 3-1 (în tur 1-0), CS Dinamo Bucureşti – Dunărea Călăraşi 1-0 (în tur 3-1), AFC Câmpulung Muscel – Vediţa Coloneşti 2-1 (1-1), după prelungiri (în tur 0-0), SCM Rm. Vâlcea – Olimpic Zărneşti 6-0 (în tur 1-0), CSC Ghiroda şi Giarmata Vii – Poli Timișoara 0-1 (în tur 2-0), Gloria Bistriţa – CSM Sighetu Marmaţiei 5-3 (1-1), după lovituri de departajare (în tur 0-0) și SCM Zalău – Unirea Ungheni 1-1 (în tur 0-3)

Programul celor 5 finale de baraj: CSM Focşani – Metalul Buzău, CS Afumați – CS Dinamo Bucureşti, AFC Câmpulung Muscel – SCM Râmnicu Vâlcea, CSC Ghiroda şi Giarmata Vii – FC Bihor Oradea și Gloria Bistriţa Năsăud – Unirea Ungheni.

Pe lângă cele cinci învingătoare va exista și o a șasea formație care va face pasul în Liga 2, întrucât eșalonul secund va avea 22 de echipe în sezonul viitor. Se va întocmi un clasament cu cele 5 echipe eliminate (cu rezultatele din semifinale și finale), iar primele patru echipe vor juca semifinale într-o singură manșă pe terenul uneia dintre echipe, locație stabilită prin tragere la sorți. La fel și finala va fi doar într-un singur meci. Învingătoarea se va alătura celor cinci învingătoare.

FC Bihor: M. Pînzariu – C. Jurj, Cs. Preklet, Al. Băican, Al. Stoian – Ad. Gîdea (min. 90+2 R. Gunie), R. Farcaș - cpt. (103 L. Ioviță), An. Moga (73 A. Vînău) – Sg. Ciocan (min. 67 M. Hosu), Sg. Jurj (min. 66 L. Tincău) şi Fl, Chitaș (min. 103 B. Vasile). Antrenor: Florin Farcaș

ACSO Filiași: Y. Gageatu – Al. Armășelu (min. 46 D. Guță, min. 116 V. Foresti), M. Florea (min. 25 S. Popa), V. Vîlcică (min. 65 C. Dobre), Ed. Dina, D. Stăiculescu, Al. Mitulețu, D. Rogoveanu - cpt., R. Petre (min. 96 M. Duriță), D. Scuturoiu şi Al. Cioablă (min. 96 Al. Vulpe). Antrenor: Victor Naicu