Hotărât lucru, luna august este una neprielnică „presarilor” datorită invocării multor „motive” din lotul acestora, însă la întâlnirea de la Roșia s-a dovedit încă odată că „prietenul la nevoie se cunoaște” și astfel „garnitura” acestora a putut să fie una regulamentară aliniind la start un „unsprezece” complet.

La invitația diriguitorilor echipei Unirea Roșia, revelația Seriei a II-a, Liga a V-a, „presarii” au acceptat invitația de a juca în compania echipei din Depresiunea Beiușului, promovată din punct de vedere sportiv în Liga a IV-a în urma susținerii barajului de promovare, dar lotul deplasat pe „Valea Roșiei” a fost unul destul de rarefiat din punctul de vedere al celor care mânuiesc tastele calculatoarelor, motivul cel mai invocat fiind perioada concediilor.

Start furibund al gazdelor

Principalii promotori a acestui meci, Remus Moțiu și Valentin Burescu, au hotărât ca meciul să se dispute pe terenul mare (chiar prea mare pentru oaspeți), astfel că în lotul gazdelor s-au regăsit mulți jucători din garnitura de bază, la care s-a „lipit” și cunoscutul solist de muzică populară, dar mai ales de petrecere, beiușenul Claudiu Borza. Acesta și-a etalat pe dreptunghiul verde calități de atacant veritabil, înscriind de trei ori, prima reușită din penalty, datorită unui fault asupra lui provocat de „Totino” care a apărut surprinzător, dar total neavenit în propriul careu. Golul meciului pentru „roșieni” a fost înscris de Florin Ioan „Rampa” Nica în urma unei curse vijelioase pe partea dreaptă urmată de o „ghiulea” formidabilă, în diagonală, care a poposit în vinclu. De remarcat „timiditatea” golgheterului Seriei a II-a, Liga a V-a, Dorel Bolha, care și-a asumat rolul de „dispecer”, în timp ce Remus Moțiu și Valentin Burescu nu au depășit „viteza legală”. Singurul care nu a înțeles „cheia” jocului, decât foarte târziu, a fost „Rampa”, care după câteva raliuri pe partea dreaptă, a cedat treptat, dar sigur, intrând în ritmul colegilor. Ceilalți jucători au demonstrat, în câteva faze doar când au „accelerat”, că nu întâmplător au fost revelația campionatului recent încheiat.  Astfel, prinși pe picior greșit, dar mai ales timorați de suprafața de joc, oaspeții au fost „curentați” de cinci ori consecutiv până la pauză, replicând doar prin două „sclipiri”.

Recitalul veteranilor

Dacă subliniam aspectul că „prietenul la nevoie se cunoaște”, iată că acest adevăr incontestabil a avut acoperire la Roșia, deoarece garnitura oaspeților a fost bine susținută de adevărații prieteni care în mai multe ocazii, de altfel, au participat la populara acțiune desfășurată pe teritoriul județului nostru și nu numai, „Fă sport indiferent de vârstă...și de kilograme”, confirmând că această inițiativă a fost, este și va fi binevenită pentru toți cei care iubesc mișcarea sportivă într-un cadru organizat, la nivel de amatorism. Prietenii „presarilor” s-au dovedit a fi la mare înălțime, începând cu veteranul Costel Popa, autorul primului gol, dar care a creat și alte faze electrizante, precum și „îngerul păzitor”, Ady Simea, prin paradele eficiente realizate. Seriozitatea, dar mai ales randamentul eficient al „clarvăzătorului” Ionel Goina a fost ca de obicei la mare înălțime, în timp ce „nepotul” Raul Lasc și-a dovedit din plin calitățile care îl caracterizează întotdeauna. Un adevărat turn de control s-a dovedit a fi Silviu Gașpar care s-a pliat perfect pe „frecvența” oaspeților, fiind de un real folos, ca și inepuizabilul fost coleg al „presarilor” Gabriel Matica, tot timpul la locul potrivit. Veteranul Gheorghe „Ratinio” Rusu a arătat o formă ca în prima tinerețe având două reușite, dar și realizând cel mai spectaculos gol al meciului printr-o lovitură „ucigătoare” de cap, trimisă la „păianjen”. Încă o dată, dacă mai era cazul să specificăm, cuplul Sorin Ilisie & Ioan Kleszken s-a dovedit a fi extraordinar de „sudat”, dominând mijlocul terenului printr-o prestație demnă de invidiat. „Martonistul” Horia Buz și-a asumat mai multe „roluri” fiind un adevărat „piston” în mișcare între cele două careuri, „arând” pur și simplu suprafața de joc. Cu un hat-trick curat, golgheterul all-time al presarilor, alt veteran în recital, Ionel „Totino” Popa a întors rezultatul în favoarea oaspeților, 5-6, însă, după o simplă accelerare, gazdele au înscris lejer, fixând scorul partidei, 6-6 (5-2).

Concluzii într-o zonă mirifică

În timpul partidei au avut loc câteva faze controversate , dar în spiritul sportivității, iar pentru elucidarea lor, organizatorii au propus o ședință tehnică. Chiar dacă a fost prezent la meci, primarul comunei Roșia, Florin Bonca, nu a dorit să facă parte din „comisia de disciplină”, în care până la urmă nu s-au luat nici un fel de măsuri drastice, cu toții acceptând soluțiile oferite de aceasta. Comuna Roșia dovedește de la an la an hărnicia acestor oameni de pe aceste locuri minunate, iar realizările sunt vizibile în multe domenii, printre care și turismul, unul care poate concura la nivel destul de ridicat prin locațiile de care dispune, dar mai ales prin frumusețile naturale deosebite de pe raza acestei minunate zone montană.

Unirea Roșia: Florin Pup - Claudiu Horaniț, Florin Ioan „Rampa” Nica (1 gol), Liviu Tirla, Florin Dumea, Florin Ciuhandu, Valentin Burescu, Dorel Bolha, Dumitru Hortea (2), Claudiu Borza (3), Adrian Patronea, Florin Copăcian, Alexandru Haiduc, Remus Moțiu. Selecționer: Ioan Gherle.

Presa Bihoreană: Ady Simea - Silviu Gașpar, Gabriel Matica, Gheorghe „Ratinio” Rusu (2), Costel Popa (1), Ionel Goina, Raul Lasc, Ioan Kleszken, Sorin Ilisie, Horia Buz, Ionel „Totino” Popa (3). Selecționer: Petru Boroș. Observator special: Ioan Șora.

Cronicar