Aer proaspăt de munte, vreme splendidă pentru alergare, priveliști minunate și trasee care așteptau să fie parcurse, erau primele lucruri pe care le întâmpinau concurenții sâmbătă dimineața, 23 martie, în Munții Pădurea Craiului. 

„ECO Primavera Trail Race” este o competiție de alergare montană organizată de AS Xterra Sport Bihor, găzduită de perla Munților Pădurea Craiului, Vadu Crișului și împrejurările acestuia. La ediția din acest an au luat startul peste 530 de concurenți din Romania și din străinatate.

Concurenți, susținători, voluntari, iubitori de munte și mișcare s-au întâlnit în zona Sălii de sport din Șuncuiuș, cu mult entuziasm și determinare, având un scop precis, acela de a transforma o zi obișnuită de sâmbătă într-o zi superbă dedicată fairplay-ului și autodepășirii.

Ședința tehnică a competiției a avut loc vineri, între ore 20.00 - 20.30, în Casa de Cultură din Șuncuiuș și în ziua concursului, dimineața, la ora 7.30. Concursul propriu-zis a avut patru categorii, în funcție de distanță:

Ultramaraton - alergare montană 68 km cu 3500 m+ diferență de nivel. Timp limită 12 ore de la start; Marathon - alergare montană 42,8 km cu 2120 m+ diferență de nivel, timp limită 9 ore; Cross - alergare montană 16,2 km cu 990 m+ diferență de nivel. Timp limită 4 ore de la start; Cursa Wild - alergare montană 10,2 km cu 460 m+ diferență de nivel timp limita 3 ore.

Categoriile de vărstă, atât la masculin cât și feminin au fost  14 - 17 ani; 18-29 ani; 30 - 39; 40 - 49; 50 - 59; 60+ ani.

Cei mai mulți alergători s-au înscris la categoria Cross (234),Wild (148),   Maraton (110), Ultramaraton (47).

CSA Steaua, Cam Cluj-Napoca, CS Pandurii Targu Jiu, VSK Odorheiu Secuiesc, STG Zalău, ACS 3Sport, Feleacu Runnung Hills,  BVSC Baraolt, IJJ Satu Mare, Szentegyhaza Running Club, Prorunners-EKE, ACS Xterra Bihor, sunt doar câteva dintre cluburile care au fost prezente cu sportivi la competiție.

Startul concursului a avut loc în Șuncuiuș, din fața sălii de sport. Primii care s-au aliniat la start au fost ultramaratoniștii. La ora 7.00, încurajați de cei prezenți, au răspuns afirmativ provocării unui traseu de trail running de 68 km. La ora 08.00, din nou animație la linia de start. Venise rândul maratonișilor pregătiți sufletește și fizic pentru un traseu de 42,8 km. Cel mai gălăgios moment a fost la ora 09.00, când linia de start a fost ocupată de cei de la categoria „Cross” veniți la competiție într-un număr mare și într-o formă de invidiat, apoi au urmat concurenții de la categoria „Wild”.

Traseele au parcurs în mare măsură poteci turistice și în mică măsură drumuri asfaltate și de macadam, marcate corespunzător de organizatori. Concurenții au alergat prin cele mai frumoase părți din regiune: Belvedere, Cascada etc., iar din cauza diferenței mare de nivel, acest concurs se califică a fi unul foarte greu. Desigur au fost competitori care au alergat pentru a urca pe podium, pentru cupe, dar au fost și concurenți, mulți chiar acompaniați de câini, care au vrut să-și demonstreze că sunt în stare să parcurgă o asemenea distanță de peste 50 de km. Asigurarea pe teren a traseului a fost făcută de echipaje ale Serviciului Salvamont Salvaspeo Bihor, în punctele critice al traseului. Pentru concurenți, pe traseu, au fost amenajate puncte de revitalizare bine marcate. La competiție nu s-au folosit pahare de unică folosință, lichidele s-au turnat direct în bidonul sau paharul concurentului.

Sâmbătă după masă, în sala de sport din Șuncuiuș, a avut loc festivitatea de premiere. Cei care au terminat cursa în limitele de timp stabilite au primit medalie de finisher personalizată. Primii trei clasați ai categoriei absolute la feminin și masculin, precum și ai categoriilor de vârstă au fost premiați.

Frumusețea alergării constă în simplitatea sa. Frumusețea de a fi alergător este că toți avem aceeași dorință de a ne îmbunătăți. Fie încercăm să stabilim un record personal, fie intrăm în acțiune pentru prima dată, ceea ce va duce bulgăre de zăpadă în viitoarele încercări personale. Doris Brown, pionier al alergării pe distanțe lungi pentru femei declara ca: „Sănătate bună, liniște sufletească, stare în aer liber, camaraderie: toate acestea sunt lucruri minunate care îți vin în timp ce alergi. Dar pentru mine, adevărata atracție a alergării - proverbiala cireașă de pe tort - a fost întotdeauna cursele.”

Rezultatele concursului se gasesc pe: https://my-run.ro/primavera-trail-race-2024-rezultate/

Ioan HASAS