Naţionala de fotbal a României s-a calificat la EURO 2024, după ce a învins echipa Israelului cu scorul de 2-1 (1-1), sâmbătă seara, pe Pancho Arena din Felcsut (Ungaria), în penultimul său meci din Grupa I a preliminariilor.

Revanșa lui Pușcaș

România, care avea nevoie de un punct pentru a se califica, va fi pentru a şasea oară la turneul final al Campionatului European, după ediţiile din 1984, 1996, 2000, 2008 şi 2016. Calificarea la turneul final este răsplătită de UEFA cu 10 milioane de euro.

Bihoreanul George Puşcaş (27 ani) a egalat în minutul 10 cu o lovitură de cap din preajma careului mic, pentru ca Ianis Hagi să marcheze golul victoriei în minutul 63. Rezervă la Genoa, în Serie A, Pușcaș a precizat că toate criticile primite pe seama convocării și tiularizării sale l-au motivat.

"M-am dus după mingea aia ca şi cum ar fi fost ultima, ştiam că acolo am o pâine de mâncat şi că trebuie să fiu acolo. Criticile mi-au adus un plus, ştiam în sufletul meu că totul depinde de mine. Ştiu că atunci când intru pentru România şi îmi pun tricoul ăsta nu există mândrie mai mare pentru mine să reprezint ţara şi să joc pentru România. Eu și Mister (n.r. - Edi Iordănescu) avem o relație specială, am clădit o prietenie bună, ca antrenor și om. M-a ajutat mult, l-am ajutat și cred că împreună ne completăm,", a declarat Puşcaş, după al 11-lea gol în 39 de selecții la naționala de seniori.

Miza jocului cu Elveția

Neînvinsă după nouă meciuri, în care a obținut cinci victorii și patru egaluri, România este liderul grupei, cu 19 puncte, după ce Elveţia a remizat acasă cu Kosovo (1-1), totalizând 17 puncte. România va juca marţi ultimul meci din grupă, pe Arena Naţională, contra Elveţiei (ora 21:45). Dacă va câștiga grupa, selecționata tricoloră se va afla în urna a doua valorică la tragerea la sorți pentru turneul final din Germania, la care vor fi prezente 24 de selecționate europene. Germania, Anglia, Scoția, Belgia, Franța, Portugalia, Spania, Turcia, Austria, Ungaria, Slovacia, Albania, Danemarca, Olanda sunt celelalte echipe calificate până în acest moment.