Într-un sport care nu prea mai atrage generaţia tânără în aceste vremuri, Oradea are doi vicecampioni de cadeţi. Astfel, Andreas Ştiube şi Angelo Covaci, tineri pugilişti legitimaţi la Gym Mar Strong Oradea, au cucerit medaliile de argint în cadrul concursului de Cupa României desfăşurat la Brezoi, în judeţul Vâlcea.

 

Multe sunt neajunsurile în acest sport, dar, cu toate acestea, iată că, prin multă muncă şi fără vacanţe, doi tineri pugilişti încep să facă performanţă. Astfel, sportivii pregătiţi de către profesorul Viorel Crăciunea la Gym Mar Strong Oradea au cucerit primele lor medalii din carieră.

 

Andreas Ştiube şi Angelo Covaci, speranţele Gym Mar Strong

Concursul de Cupa României - categoria cadeţi - a adunat la start 132 de pugilişti de la 41 de cluburi din întreaga ţară. Printre aceştia s-au regăsit şi cei doi elevi ai LPS Bihorul (director Dan Matei) legitimaţi la clubul patronat de către Ion Marin. Drumul până la medaliile de argint le-a adus în cale câte trei adversari. Angelo Covaci (13 ani împliniţi pe 1 aprilie) a pierdut finala categoriei 38,5 kg după un meci foarte echilibrat cu un sportiv legitimat la Olimpia Bucureşti care face parte din lotul naţional şi care l-a avut în colţul ringului, în calitate de antrenor, tocmai pe selecţionerul lotului. Acelaşi parcurs l-a avut şi Andreas Ştiube (va face 14 ani pe 21 aprilie) care, în cadrul categoriei 41,5 kg, a pierdut finala cu Albert Irimescu de la Dunărea Galaţi, club care provine dintr-o zonă cu tradiţie în acest sport. De menţionat că la categoria 38,5 kg au concurat 10 sportivi, iar la 41,5 kg, 7. „Cele mai spectaculoase dueluri au fost la categoria celor mici, pugiliştii mai mari boxând mai haotic”, a declarat antrenorul Viorel Crăciunea, mulţumit fiind de parcursul elevilor săi. Gym Mar Strong Oradea a fost singurul club care a cucerit două medalii de argint, restul entităţilor sportive cu reprezentanţi la eveniment cucerind doar câte o medalie sau nici atât. Angelo Covaci şi Andreas Ştiube vor putea fi văzuţi la treabă, bătându-se cu pugilişti din alte oraşe, cu prilejul galei de box care se va desfăşura pe 28 aprilie la Sînmartin, unde evenimentul principal va fi duelul dintre orădeanul Alexandru Jur şi francezul Jean-Jacques Olivier alias „Hercule” contând pentru centura WBC mediteraneană, categoria 90 kg.

„Remunerarea să se facă în funcţie de performanţă”

Cu acest prilej, Ion Marin, patronul Gym Mar Strong Oradea, a ţinut să-şi exprime nemulţumirea faţă de nedreptăţile care guvernează acest sport. „În Oradea există două cluburi cu secţii de box, unul de stat şi unul cu finanţare privată. Participăm la concursuri absolut în aceleaşi condiţii doar că statul finanţează absolut totul la clubul departamental şi nimic la cel privat situaţie care mă nemulţumeşte în mod deosebit. Mi-aş dori ca la clubul meu să fie plătit măcar salariul antrenorului, sau sportivii să fie recompensaţi pentru performanţele lor, dar din păcate nimic din toate aceste aspecte nu se întâmplă. Clubul Crişul nici măcar nu a avut reprezentanţi la Cupa României, dar chiar şi în aceste condiţii toţi cei de acolo îşi primesc salariile fără niciun fel de problemă. Consider ca fiind o mare nedreptate făcută de către ministrul Tineretului şi Sportului faptul că remunerarea nu se face în funcţie de performanţă. Salariaţii clubului de stat îşi primesc salariile fie că au sau nu performanţe. Mereu ni s-a promis sprijin din partea Ministerului, dar întotdeauna totul a rămas doar la nivel declarativ”, a declarat, vădit mâhnit, Ion Marin, patronul Gym Mar Strong Oradea.