Devansat cu o zi, deoarece formația orădeană de baschet masculin trebuie să se deplaseze la Istanbul pentru primele jocuri din FIBA Europe Cup, Turneul 6 al Ligii Naționale debutează astăzi, în Arena „Antonio Alexe”. Echipa pregătită de Cristian Achim va evolua cu începere de la ora 19.00 (Facebook și FRB TV pe YouTube ) în compania lui Dinamo București, a 6-a clasată.

Calculele hârtiei o dau drept favorită pe formația bihoreană care nu doar că este poziționată mai sus în ierarhia la zi a Ligii Naționale (locul al 4-lea cu 7 victorii și 2 înfrângeri), dar are, în același timp, un CV mult mai bun în epoca modernă a baschetului masculin românesc. În actuala ediție de campionat, dinamoviștii au un parcurs oarecum asemănător cu cel al orădenilor, aceștia fiind învinși de o favorită, U BT Cluj-Napoca, în două rânduri, și de nou-promovata CSO Voluntari. Roș-albaștrii au pierdut cu CSU Sibiu și aceeași CSO Voluntari în acest sezon. Diferența care face ca bucureștenii să ocupe un loc mai slab în clasament este dată de eșecul cu BCM U Pitești, formație care a câștigat și duelul din cupă, nu doar pe cel din campionat. În schimb, la capitolul performanță pentru dinamoviști trebuie menționată victoria clară (87-76) cu CSU Sibiu obținută pe 22 decembrie, anul trecut. Așadar, Dinamo este o echipă de un alt nivel față de ultimele două pe care Oradea a reușit să le învingă clar pe parcursul săptămânii trecute. Cu toate acestea, jucând pe propriul teren, bihorenii nu ar trebui să aibă foarte mari probleme în a tranșa acest duel în condițiile în care toată echipa va fi focusată pe unicul obiectiv din vocabularul specific al antrenorului Cristi Achim, și anume, victoria.

Ultimul joc, victorie clară în derby-ul cu Steaua

În ultima partidă din campionat, care în alte vremuri era derby-ul competiției, Dinamo s-a impus clar, 99-88, în fața echipei Steaua București. Cel mai bun baschetbalist dinamovist în acest meci a fost Armin Cane, autorul a 20 de puncte, 8 pase decisive și 5 recuperări. Din punct de vedere al jocului defensiv au excelat Andrei Calenic și Gerald Armwood, ambii cu câte 6 recuperări reușite. Alți jucători interesanți din lotul dinamoviștilor pregătiți de către Antonis Constantinides sunt Timothy Price și Octavian Popa Calotă. Din punct de vedere ofensiv, ambele formații sunt aproximativ la același nivel după 9 jocuri disputate în actuala ediție a Ligii Naționale. Dinamo are o medie de 84,1 puncte marcate pe meci în timp ce Oradea a 85,1. În schimb jocul de apărare al bihorenilor arată mai bine, aceștia având în medie 36,3 recuperări pe meci față de 31,7 cât au alb-roșii. Așadar, sunt suficiente indicii cărora li se adaugă și faptul că întreg lotul de jucători al CSM CSU Oradea este valid care să ne ducă la concluzia că ultima campioană ar trebui să se impună în partida pe care o dispută în propria arenă. Orădenii au efectuat testul RT PCR la începutul acestei săptămâni, toate rezultatele fiind negative.