Probabil că nu foarte multă lume dintre iubitorii sportului cu mingea la coș își aduc aminte cu exactitate despre care au fost începuturile echipei de baschet. În acest context, provocat de pandemia cu noul tip de coronavirus, vă reamintim primii pași ai orădenilor spre cele trei titluri de campioni cucerite în ultimii ani.

În acest an, CSM CSU Oradea aniversează 15 ani de la promovarea pe prima scenă a baschetului românesc. Înființat în primăvara anului 2004, Clubul Sportiv Municipal Oradea a creat secția de baschet în acel an preluând echipa Club Atletic Oradea, formație care luase ființă un an mai devreme la inițiativa regretatului Antonio Alexe alături de Șerban Sere și Mircea Matei și care activa în Divizia B. Obiectivul declarat al fuziunii a fost acela de a readuce baschetul de prim eșalon al țării în Sala Sporturilor din Oradea după o pauză de 12 ani. Baschetul masculin orădean a căpătat o altă dimensiune după ce a fost preluat de către clubul sportiv municipal, în vara anului 2004, realizându-se o serie de transferuri pentru ca obiectivul promovării să poată fi atins. În același timp, protocolul de colaborare cu LPS Bihorul a fost menținut, astfel că jucători precum Titus Nicoară, Laszlo Lazar sau Horia Hora au avut posibilitatea să facă pasul spre performanță chiar în orașul de pe Crișul Repede.

30 de victorii și o înfrângere în anul promovării

CSM Oradea a luat startul în Divizia B și în sezonul 2004-2005 fiind repartizată în Seria I (trei serii). Primele două clasate din fiecare serie urma să se califice la turneul semifinal de promovare. Lotul CSM Oradea în sezonul 2004-2005 a arătat astfel: Attila Veres, Şerban Sere, Andrei Jurcan, Călin Bob, Lajos Szijarto, Andrei Pascu, Titus Nicoară, Adam Kiss, Gabriel Corb, Horia Hora, Laszlo Lazar, Claudiu Alionescu, George Opriş şi Laurenţiu Pacioga, Andrei Mandache, Gabriel Viciu și Bogdan Betea. CSM Oradea s-a clasat pe primul loc în Seria I a Diviziei B, cu un bilanț general de 21 victorii și o înfrângere. În cadrul turneului semifinal desfășurat în Arena Antonio Alexe, CSM Oradea a obținut victorii pe linie, majoritatea în manieră categorică reușindu-se astfel calificarea la turneul final de promovare în Divizia A. Liderii echipei orădene ca medie de puncte marcate în cadrul turneului semifinal au fost: Șerban Sere 13.8 puncte pe meci, Attila Veres 13.0, Titus Nicoară 12.6 și Andrei Mandache 11.6 puncte. Bihorenii au obținut și dreptul de organizare al turneului final. Formația orădeană a susținut patru partide în cadrul acestui eveniment în care a obținut tot atâtea victorii: 82-56 cu CSȘ Târgoviște, 81-58 cu CSȘ Râmnicu-Vâlcea, 91-48 cu Sportul Studențesc și 57-39 cu BC Mureș. Liderii echipei la numărul de puncte marcate în cadrul turneului final au fost: Șerban Sere – 56 puncte (14.0 pe meci), Bogdan Betea – 55 puncte (13.8) și Attila Veres – 48 puncte (12.0). Roș-albaștrii au terminat sezonul cu un bilanț general de 30 de victorii și o înfrângere. Staff-ul tehnic a fost alcătuit din Zoltan Kosa și Alin Cureș, o contribuție importantă având și Dragoș Oprea, antrenor la LPS Bihorul Oradea. Astfel, CSM Oradea a obținut promovarea în Divizia A.