Continuăm mini-serialul cu cei mai buni, cei mai importanți jucători din istorie ai clubului CAO/NAC Oradea, așa cum sunt ei prezentați într-o viitoare carte, „Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea”, care urmează să vadă lumina tiparului în curând. Ștefan Kovács a fost, ca om, jovial și boem, însă ca tehnician a avut concepții sănătoase despre fotbal.

„Ce este un antrenor de fotbal? Într-o epocă în care se cere eficacitate pe bandă rulantă, antrenorul trebuie să ştie mereu ce are de făcut. Trebuie să se comporte ca pilotul unui avion, să ştie cum trebuie să procedeze în fiecare secundă a zborului. Conducătorii le ştiu pe ale lor, jucătorii trebuie să ştie cu mingea, doctorii au rolul lor precis, însă antrenorul trebuie să ştie toate acestea la un loc”, nota Ştefan Kovács în cartea sa, „Fotbal Total''. Bernard Lacombe, fostul mare fotbalist al naţionalei Franţei şi al celor de la Girondins Bordeaux, a rememorat pentru publicația L’Equipe câteva dintre momentele în care Kovacs pregătea formaţia „Cocoșului galic”: „Micuțul bărbat blond ne-a stricat un pic confortul. Ne zicea «trebuie să aveți grijă la alimentație. Vă place să mâncați bine, fetele sunt frumoase, iar viața e atât de ușoară. Francezii trebuie să facă puțin mai multe sacrificii»”.

 

Un om jovial și boem

„Piști” Kovács era și un om jovial și boem, mereu pus pe glume, care știa să te facă să înveți în fiecare zi câte ceva nou. Aveai ce învăța de la el, iar generația de antrenori care s-a ridicat în acei ani îi datorează multe. Din păcate, puștii de astăzi nici nu au auzit de el”, spunea, despre celebrul antrenor, Mircea Lucescu. Lui „Piști” Kovács nu i-a fost deloc ușor să se impună la Ajax care avea în formație jucători cu nume mari ca Neeskens, Muehren, Rep, Van Dijk, Keizer, Arie Haan şi, peste toți, Johan Cruyff, căpitanul din teren.

 

„Driblând” printre vedetele lui Ajax

Vedetele care nu-l cunoșteau pe Kovács și nu prea erau încântați de prezența lui pe banca tehnică l-au luat la preț de matineu la început. La unul dintre primele antrenamente, Cruyff a trimis o minge spre marginea terenului, unde Kovács purta un dialog cu unul dintre secunzi, având intenţia vădită de a-l lovi pe român. Acesta a văzut gestul cu coada ochiului, s-a întors rapid şi a pus un stop impecabil, spre uimirea generală, după care i-a returnat mingea olandezului. „Foloseşte mai mult interiorul când şutezi”, i-a sugerat el lui Cruyff, făcându-se că nu s-a petrecut nimic. Într-o seară a scos echipa la film şi jucătorii şi-au luat floricele şi cola şi s-au aşezat cu picioarele pe scaunele din faţă. „Pişti” i-a lăsat în pace, dar a doua zi, înaintea şedinţei tehnice, le-a spus doar atât: „Aseară am văzut la film nişte băieţi care sunt campioni ai Europei, dar care se comportau ca nişte fotbalişti bădărani de liga a cincea”.

 

Frizer, nu ! Doar antrenor...

Într-o zi, președintele clubului, Jaap Van Praag, care era un tip extrem de spilcuit și care ținea enorm la imaginea societăţii pe care o conducea, fiind deranjat că unii dintre jucători purtau plete, moda anilor '70, sau chiar bărbi (Barry Hulshoff avea o barbă care l-ar fi făcut invidios și pe un călugăr), l-a luat de-o parte pe Kovács și i-a spus: „Stephane, nu crezi c-ar trebui tunși puțin băieții ăștia? E vorba de imaginea noastră”. Iar românul i-a dat un răspuns fără drept de replică: „Dragă Jaap, eu sunt doar antrenor. Frizerul e cel cu prăvălia din colț!”

 

Fragment din „Istoria clubului orădean de fotbal CAO/NAC Oradea”.

 

(Continuare în ediția următoare)