Continuăm mini-serialul cu cei mai buni, cei mai importanți jucători din istorie ai clubului CAO/NAC Oradea, așa cum sunt ei prezentați într-o viitoare carte „Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea'' care urmează să vadă lumina tiparului în curând. În acest episod vorbim despre cariera de antrenor, dar și de internațional, a lui Nicolae Kovacs, cel care avea să cucerească titlul național alături de alb-verzi din această postură.

Peste câțiva ani, după terminarea războiului, Nicolae Kovács se va întoarce din nou la clubul orădean, însă în calitate de antrenor. Sub bagheta antrenorului Nicolae Kovács, CAO/NAC Oradea, numită atunci Libertatea, va cuceri unicul titlu de campion al României,la finele sezonului 1948-1949.

 

Deținătorul unui record greu de egalat

Kovács I, zis „Kopek”, a jucat de 37 de ori, marcând 6 goluri și pentru selecționata română. A evoluat pentru echipa națională de fotbal a României la Campionatele Mondiale de fotbal din 1930 (Uruguay), 1934 (Italia) și 1938 (Franța), dar și pentru echipa națională de fotbal a Ungariei, în anul 1941, într-o singură partidă când a și marcat un gol.

Căpitanul echipei naționale din primul meci contra cubanezilor, Nicolae Kovacs avea să stabilească un record egalat abia după 60 de ani în fotbalul românesc. Pe atunci fotbalist la CAO/NAC Oradea, timișoreanul bifa, în Franța, cel de-al treilea Campionat Mondial. Până în 1998 avea să rămână singurul internațional român care se putea lăuda cu o asemenea realizare, Gică Hagi, Gică Popescu, Bogdan Stelea și Ilie Dumitrescu egalându-l la acest capitol, culmea, exact la următorul turneu final (mondial) găzduit de Franța.

 

Antrenor cu rezultate merituorii

Fără a avea anvergura ca antrenor a celebrului său frate, Ștefan „Piști'' Kovács, Kopek a rămas în memoria tuturor ca un antrenor care a obținut rezultate bune la toate echipele unde a lucrat, la Jiul Petroșani, titlul cu CAO/NAC, la Poli Timișoara și la unele formații din eșalonul secund.

Fratele său, Ștefan Kovács, mai mic cu 9 ani, a devenit celebru în întreaga lume, fiind recunoscut drept creatorul marelui Ajax, din prima parte a anilor '70.

Nicolae Kovács a murit la vârsta de 66 de ani în orașul Timișoara, la data de 7 iulie 1977.

 

Cariera de antrenor:

1946 - 1947 U Cluj

1947 - 1948 Ferar Cluj

1948 - 1950 ICO Oradea (1948 -1949 campion al României)

1950 -1953 Poli Timișoara

1953 -1954 CSM Mediaș

1954 Jiul Petroșani

Fragment din „Istoria clubului de fotbal CAO/NAC Oradea''.

(Continuare în ediția următoare)