Baschetbaliştii încep mâine bătălia pentru a intra din nou în finala Ligii Naţionale. Lupta nu va fi uşoară din moment ce adversara din penultimul act a dominat practic sezonul regulat. Aşadar, CSM Oradea evoluează mâine, de la ora 17.30 (Digi Sport 4), în deplasare, cu CSU Sibiu, în primul meci al semifinalei.  

La fel ca şi în precedenta fază a competiţiei, prima finalistă va fi stabilită după sistemul „cel mai bun din 5 meciuri”. Va fi destul de complicat în condiţiile în care statistica spune că Oradea nu s-a calificat niciodată dintr-o serie a playoff-ului cu 5 meciuri începută în deplasare, chiar dacă s-a aflat de 5 ori în această poziţie. Doar un argument au orădenii din punct de vedere statistic. Anul trecut, CSM Oradea a câştigat finala mică (2-1) tocmai în dauna lui CSU Sibiu, chiar în Sala Transilvania din oraşul de pe Cibin, atunci jucându-se după sistemul cel mai bun din trei partide.  

Cele două formaţii s-au confruntat de 37 de ori, roş-albaştrii având avantaj minim (19-18). Dintre acestea, 32 de dueluri s-au consemnat în sezonul regulat, unde oaspeţii de mâine s-au dovedit a fi mai puternici (17-15). În singura serie din playoff, cea din finala mică de anul trecut, Oradea a avut câştig de cauză. În confruntările din Sala Transilvania sibienii au câştigat 13 din cele 19 dispute. În ceea ce priveşte duelul antrenorilor, Cristian Achim conduce 9-6 disputa cu Dan Fleşeriu. Aşadar, fiind o semifinală, aceasta nu poate avea o favorită certă. Dar dacă privim doar prin perspectiva bătăliei pentru bronz de anul trecut sau al succesului categoric 104-78 de anul acesta (3 aprilie), şi chiar ale celor două înfrângeri la doar un punct diferenţă, putem avea o oarecare doză de optimism în ceea ce priveşte câştigătoarea acestei serii. Aşa cum declaraseră cei de care depinde destinul acestei echipe, un eventual succes la Sibiu le-ar oferi posibilitatea roş-albaştrilor să se bată pentru calificare în faţa propriilor suporteri, ceea ce ar fi extraordinar.