Deşi înaintea acestei dispute baschetbaliştii orădeni mai aveau şanse teoretice de calificare în faza următoare a FIBA Europe Cup, acestea s-au spulberat după ce olandezii de la ZZ Leiden s-au impus şi la Oradea 72-76 (13-23, 18-17, 21-18, 20-18), după ce o făcuseră şi în tur la 14 puncte diferenţă.

Duelul s-a tranşat practic în prima repriză atunci când oaspeţii şi-au creat un avantaj de 10 puncte. În continuare, campioana României a încercat să revină, a câştigat fiecare dintre următoarele trei sferturi, dar cu toate acestea s-a văzut învinsă la patru puncte diferenţă. Dacă Richard nu s-a aflat în cea mai bună dispoziţie de joc, americanul înscriind doar 13 puncte, nici CSM CSU nu a funcţionat aşa cum o făcuse în disputa cu turcii de la Sakarya, precedenta partidă susţinută pe teren propriu în FIBA Europe Cup. Vicecampioana Olandei a reuşit să câştige la Oradea un meci în care a utilizat doar 6 jucători, unii dintre aceştia bifând toate cele 40 de minute. Acest aspect arată că dacă iubeşti cu adevărat acest sport şi îţi doreşti să faci performanţă poţi reuşi nefiind nevoie să cauţi diferite circumstanţe pentru a explica nişte eşecuri neaşteptate.

„Răul a fost deja făcut”

Referitor la acest nou eşec în Europa, Cristian Achim a găsit ca principală justificare faptul echipa sa a fost de nerecunoscut în prima secvenţă a partidei. „Este foarte complicat să câștigăm un meci având în vedere modul în care am jucat în primul sfert. Nu-mi aduc aminte, de când sunt antrenor la nivel de seniori, întrucât nu știu să fi avut alt meci cu 11 posesii pierdute în primul sfert. Aproape toate transformate în contraatac și majoritatea în puncte cu efect imediat. Am câștigat toate celelalte trei sferturi în condițiile în care ne-am revenit ușor, dar răul a fost deja făcut. Olandezii au avut deja un avantaj de zece puncte i-am pus în ritm foarte bun. În ultimele 30 de minute ale meciului am avut doar șapte mingi pierdute. În trei sferturi am avut cu patru mingi pierdute mai puțin decât în primul sfert. Sigur că ne afectează acest ritm de jocuri. Nu avem o rotație îndeajuns de lungă. Meciul cu Clujul ne-a epuizat atât fizic, cât și mental, însă chiar și așa am avut alte așteptări de la acest meci. Am fost absolut sigur că vom câștiga, dar nivelul nostru de concentrare a fost dezastruos în primul sfert. Motive putem să tot găsim, dar, trăgând linie, am pierdut acest meci”, a declarat la finalul partidei antrenorul CSM CSU Oradea.

În ultima confruntare din cadrul Grupei A a FIBA Europe Cup, orădenii vor evolua în deplasare cu turcii de la Sakarya într-un meci care nu mai are absolut nicio miză pentru echipa oaspete.

CSM CSU Oradea: G. Watson 16 puncte (2×3p), Richard 13 (1×3p), Pasalic 11 (2×3p), Ginyard 9 (1×3p), Denison 6, Gavrilă 6, Valeika 6, Kariniauskas 5 (1×3p).

Antrenor: Cristian Achim.

ZZ Leiden: Thompson 26 (2×3), M. Watson jr. 23 (2×3), De Jong 15 (3×3), Kherrazi 9, Vette 4, Simms 1, Ververs, Polman.

Antrenor: Rolf Franke.

 

Cu BCM U Piteşti, mâine, de la ora 17.00

Roş-albaştrii vor susţine următorul joc oficial mâine, de la ora 17.00 (Digi Sport), în deplasare, cu BCM U Piteşti. Asemenea orădenilor, cei din Piteşti au un bilanţ de trei victorii şi trei înfrângeri în actuala ediţie de campionat, palmares care îi plasează pe locul al 5-lea, unul mai jos decât cel pe care se poziţionează CSM CSU. Cel mai important succes al argeşenilor a fost obţinut în Capitală cu Steaua Bucureşti, echipă pe care a învins-o la 11 puncte diferenţă. Acest rezultat este oarecum relevant, în condiţiile în care steliştii au administrat una dintre cele trei înfrângeri ale bihorenilor. Aşadar, ţinând cont de rezultatele înregistrate până în prezent, duelul dintre cele două echipe se anunţă unul echilibrat, fără o favorită certă.