În cadrul celei mai mari rivalități din baschetul românesc actual, orădenii au reușit prima victorie din acest sezon în fața lui U BT Cluj-Napoca. La capătul unei partide în care s-au aflat la conducere mai bine de 37 de minute, CSM CSU s-a impus 82-74 (26-20, 16-17, 19-18, 21-19) într-un meci contând pentru etapa a 10-a din Liga Națională.

Încă din startul partidei, Richard și compania s-au instalat la conducere în special datorită unei atitudini exemplare. La acest capitol, adversara orădenilor de sâmbătă era recunoscută ca fiind de neegalat în Liga Națională. Cu toate acestea, jucătorii lui Cristian Achim au înțeles că doar astfel se pot impune în fața unui adversar valoros precum U BT.

Au administrat prima înfrângere clujenilor

Deschizând partida cu un parțial de 6-0, gazdele au dus excelent primele 10 minute întrând la prima pauză cu un avantaj de 6 goluri (26-20). Nu la fel de bine au decurs lucrurile în sfertul al doilea atunci când oaspeții, grație unui joc extrem de agresiv, au egalat la 30 până în minutul 14. S-a mers umăr la umăr până în minutul 16 după care roș-albaștrii au preluat din nou conducerea pe care n-au mai cedat-o până la pauză (42-37). La reluarea părții secunde, bihorenii au continuat să presteze același joc agresiv care le-a permis să rămână la conducere și să provoace nu mai puțin de 19 posesii pierdute adversarilor. În ciuda acestui fapt, oaspeții s-au apropiat la doar 2 puncte (50-48) în minutul 26. Cu toate acestea, până la intrarea în secevența decisivă, ecartul de 5-6 puncte, consemnat la finele fiecărui sfert, a fost refăcut (61-55). În ultimele 10 minute, băieții de la CSM CSU au evoluat ca și o adevărată campioană. În ciuda tuturor metodelor de a încerca să întoarcă rezultatul, acțiunile U BT-ului au fost sortite eșecului. Mai mult, gazdele s-au dus chiar și la 11 puncte (70-59) în minutul 34 astfel că nici cele patru libere consecutive ratate de către Watson și Markovic n-au mai contat în economia partidei. În ciuda faptului că arena nu a fost arhiplină, cei aproximativ 1.700 de spectatori au făcut o atmosferă senzațională care i-a purtat pe bihoreni spre prima victorie în fața Clujului.

Cei doi Richard au fost cei mai buni

Așadar Oradea administrează lui U BT prima înfrângere stagională într-un meci în care Richard și Broussard au fost cei mai buni dintre elevii lui Cristian Achim. De la oaspeți s-a evidențiat Patrick Richard, un baschetbalist excelent care cu greu a putut fi oprit de către defensiva leilor roșii.

Bogdan Nicolescu, revenire cu probleme

Derby-ul cu U BT a consemnat revenirea lui Bogdan Nicolescu, acesta ajutându-și echipa cu 3 puncte și 2 recuperări. Din păcate, la finalul partidei, jucătorul a acuzat dureri puternice la picior despre care antrenorul Cristian Achim crede că pot fi cauzate de o problemă medicală gravă.

Kris Richard, cel mai bun baschetbalist al orădenilor în această partidă, nu a putut fi utilizat ca jucător român din cauza faptului că, deocamdată, în carnetul de baschetbalist cu care este legitimat la federație acesta apare ca cetățean american.

CSM CSU Oradea a obținut a 8-a victorie stagională dintre care ultimele 7 sunt consecutive. Cu un bilanț general de 8-2, bihorenii ocupă locul al doilea în prima grupă valorică a Ligii Naționale.

Următoarea partidă a orădenilor este programată miercuri, de la ora 19.00, în Arena Antonio Alexe, unde vor înfrunta formația israeliană Ironi Ness Ziona în cadrul etapei a 2-a din Grupa J a Europe Cup.

CSM CSU Oradea: K. Richard 18 puncte (1×3p), Watson 15 (1×3p), Fometescu, Valeika 12, N. Markovic 7 (2×3p), Broussard 15 (1×3p), Barnette 10, Reljic 2, Nicolescu 3 (1×3p), Baciu. Antrenor: Cristian Achim.

U BT Cluj-Napoca: Johnson 13 (1×3p), Zganec 9, Planinic 17, P. Richard 20 (2×3p), Tarolis 9, Calnicenco, Ate 4, Vida 2, Uță. Director tehnic: Dusko Vujosevic. Antrenor: Mihai Silvășan.