Baschetbaliștii orădeni au suferit o corecție severă, prima din actuala ediție a Ligii Naționale, înregistrată pe propriul teren. U BT Cluj a obținut un succes la 19 puncte diferență, scor 62-81 (14-17, 15-21, 25-22, 8-21), în meciul 5 al finalei și astfel i-a pus cu spatele la zid pe bihoreni în meciul 6 care se va desfășura duminică, de la ora 18.00, la BT Arena din Cluj-Napoca.

Nivelul extrem de ridicat al presiunii care au avut-o pe umeri baschebaliștii orădeni și-a arătat efectele. Clujenii veneau după 2 victorii consecutive iar moralul și încerederea lor erau la cel mai înalt nivel. În schimb Oradea a fost temătoare iar energia dată de cei 5000 de oameni prezenți în sală nu le-a fost suficientă. Clujul a controlat practic tot meciul, avantajul pe care alb-negrii îl aveaula jumătatea sfertului 3 fiind de 12 puncte diferență, scor 40-52 în minutul 25. A existat un singur moment în care suflarea roș-albastră a crezut cu adevărat că favoriții lor pot să revină, în debutul sfertului 4, atunci când orădenii s-au apropiat la un singur punct diferență, scor 60-61 în minutul 33. Din păcate însă toată puterea transmisă de sală parcă i-a strivit pe ai noștri care din acel moment nu au mai reușit să facă absolut nimic pe parchet, oaspeții realizând un parțial mai rar întîlnit la un asemenea nivel, scor 22-2! Acestea au fost principalele momente ale unei partide despre care antrenoprul Cristian Achim spunea la final că a fost decisă de rezistența scăzută a elevilor săi la presiunea uriașă cu care au avut de-a face. Donatas Tarolis a fost singurul jucător al CSM Oradea care a evoluat la un nivel ridicat, restul echipei având o presație dezamăgitoare, culminând cu contraperformanța unor jucători foarte buni așa cum sunt Kris Richard și Erick Neal, ambii incapabili să înscrie nici măcar un coș din acțiune.

„Dacă nu-ți marchezi punctele ușoare apar probleme foarte mari”

„A fost un meci în care, în primul rând, n-am reușit să facem față presiunii, chiar dacă am jucat pe teren propriu. Am ratat în primele două sferturi 7-8 aruncări complet libere de la trei puncte. Am ratat nouă aruncări libere, cred, lucru care într-o finală cu Clujul contează foarte mult. Restul sunt detalii. Dacă nu-ți marchezi punctele ușoare apar probleme foarte mari. Ei au fost mai buni decât noi. La Cluj va depinde foarte mult de cum vom aborda jocul. Îmi doresc să luptăm până la ultima minge. Vom vedea ce se va întâmpla. Seria se termină când se termină, nu înainte de a se termina. Dar pentru asta va trebui să avem o cu totul altă putere mentală”, a declarat Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, la finalul partidei.

Meciul 6 al seriei va avea loc duminică, 28 mai, de la ora 18:00, la BT Arena din Cluj-Napoca și va putea fi urmărit în direct pe canalul tv Digi Sport 4. Dacă Oradea nu izbutește să câștige, Clujul va cuceri titlul de campioană națională.