Noul regulament de joc din Liga Naţională de baschet masculin pentru viitoul sezon competiţional determină conducerea clubului orădean să treacă la măsuri. Astfel, din raţiuni de ordin tactic, CSM CSU Oradea a renunţat la serviciile căpitanului Andrei Mandache.

Transferul lui Giordan Watson precum şi regula care impune prezenţa unui baschetbalist român U23 în prima jumătatea a fiecărui meci din Liga Naţională a determinat staff-ul tehnic să ia o măsură care nu va fi pe placul pasionaţilor de baschet din Oradea. Astfel, după ce a ajutat la promovarea echipei în primul eşalon la finele sezonului 2004-2005 şi a contribuit la cucerirea celor două titluri de campioană a României, în sezonul 2015-2016 şi 2017-2018, Andrei Mandache se vede nevoit să îşi găsească un alt angajament după ce conducerea clubului a renunţat la serviciile lui.

„Nu mai eram în planurile lor”

Baschetbalistul de 31 de ani a fost informat de către Şerban Sere, preşedintele CSM Oradea, în urmă cu trei săptămâni, că staff-ul tehnic nu va conta pe serviciile sale în următorul sezon. În acest sens, Andrei a postat un mesaj pe pagina sa de socializare în care ţine să le mulţumească turor pentru aceşti ani minunaţi petrecuţi în tricoul roş-albastru. „Acum 3 săptămâni am avut o întâlnire cu domnul Şerban Sere care mi-a comunicat oficial că nu mai putem continua colaborarea; aş dori să îi mulțumesc în primul rând pentru că și-a găsit timpul necesar pentru a-mi comunica faţă în faţă acest lucru, dar și pentru că mi-a demonstrat încă odată că pe lângă faptul că este un președinte care ţine la jucătorii lui este și un OM cu un caracter puternic, care m-a respectat atât pe mine cât și munca mea depusă în cadrul echipei. Pentru că mă simt dator moral măcar cu o explicaţie faţă de oamenii minunaţi pe care i-am întâlnit în acest oraș, faţă de toţi fanii, suporterii... LEII ROŞII, care m-au impresionat meci de meci, care au fost întotdeauna al-6-lea jucător de pe teren și pentru că m-au ajutat să îmi găsesc forța necesară pentru a lupta până la ultima secundă din meci, voi scrie aici câteva rânduri care sper să vă răspundă măcar la o parte din curiozități. Îmi doresc să precizez că dorința mea de a rămâne a fost extraordinar de mare și că mi-am exprimat-o în repetate rânduri, ba chiar gândidu-mă să îmi închei cariera la Oradea. Eu consider că mă cunosc destul de bine și știu că sunt un jucător vocal și expresiv dar de cealaltă parte extrem de muncitor. Nu îmi place să mă laud, prefer să facă alții treaba asta, dar încep să citesc fel și fel de discuții și mi-aș dori să se prezinte realitatea, nu bârfele răutăcioase. Fiecare are dreptul la părerea lui și la propria alegere; prin urmare, din diferite motive, clubul/conducerea/antrenorul....tot staff-ul mai mult sau mai puțin au hotărât să renunțe la mine; cert este că în acest sezon eu nu mă mai încadram în planurile lor și nu are legătură cu partea financiară pentru că Oradea este singura echipă din ţară pentru care am fost dispus mereu să renunț la pretenţii deoarece am considerat că sunt acasă! Îmi pare rău că trebuie să mă despart de voi, de oraș, dar vreau și cred că Dumnezeu are un plan mai bun pentru mine și familia mea. În ultimul rând doresc să îi mulțumesc profesorului Cristi Achim pentru că nu de puține ori a văzut în mine un căpitan. Am avut multe de învățat alături de voi și vă mulțumesc pentru această frumoasă călătorie”, a scris Andrei Mandache, de acum fostul căpitan al CSM CSU Oradea.

„Îţi urăm mult succes”

Clubul a reacţionat imediat la mesajul postat de fostul căpitan replicând pe pagina oficială a CSM Oradea. „Mulțumim Andrei! Pentru fiecare seară în care ai închis sala, stând în plus după antrenamente. Fie singur, cu sutele - miile tale aruncări la coș - Fie cu Meluț, Fome sau Bobe încercând să ajuți noile generații, să le inspiri pasiunea ta pentru baschet și să le induci puțin din profesionalismul desăvârșit pe care îl ai. Pentru că ți-ai lăsat dăruirea și ambiția pe parchet în cei mai frumoși ani ai baschetului orădean. Pentru că ai făcut de fiecare dată totul pentru echipă, pentru că ai luptat și pentru că ai adus bucurie atâtor oameni. Pentru că nu ai urmărit niciodată statistica personală ci doar rezultatul de pe tabelă și pentru că ai fost un căpitan care și-a ajutat de fiecare dată colegii! Îți urăm mult succes și te așteptăm de fiecare dată cu brațele deschise în orașul pe care l-ai considerat acasă! Mulțumim, Lion King”, a fost mesajul clubului către Andrei Mandache.

În lumea iubitorilor acestui sport se vorbeşte că Steaua Bucureşti ar putea fi următoare destinaţie a lui Andrei Mandache, formaţie pentru care a mai evouat în trecut. De-a lungul carierei, Andrei a mai jucat la CSM Braşov, CS Otopeni, Gaz Metan Mediaş şi U BT Cluj-Napoca.