Medaliata cu bronz a ultimei ediții a Ligii Naționale s-a reunit în vederea pregătirii noului sezon competițional. Cu trei componenți aflați la echipele naționale și cu Maritn Zeno care se va alătura echipei mâine, Marius Marinău, preparatorul fizic al echipei, a condus primul antrenament care a avut drept scop readaptarea la efort.

Cu toate că în noua echipă nu se vor regăsi Sean Barnette și William Franklin, CSM CSU Oradea are același obiectiv: câștigarea fiecărui joc după cum a declarat antrenorul Cristian Achim. „Preconizez că ne așteaptă un sezon dificil, cu noi provocări în trei planuri: FIBA Europe Cup, Liga Națională și Cupa României. Așa cum ne-am obișnuit, vom aborda fiecare meci pentru a câștiga. Suntem conștienți că startul este foarte important, dar așa cum s-a dovedit de-a lungul anilor, cel mai important este cum termini. Firește, ne dorim un parcurs cât mai bun în cupele europene”, a afirmat tehnicianul. Pentru a suplini despărțirea de câțiva jucători importanți, conducerea clubului a perfectat câteva transferuri dintre care cele mai sonore sunt ale americanului Obie Trotter și muntenegrenilor Goran Gajovic și Nemanja Milosevic. Celelate nume prezente la reunire au fost Lucian Țîbîrnă, fratele lui Bogdan, Darius Meluț, tânăr baschetbalist orădean provenit din pepiniera proprie, Muhamed Pasalic, Sergiu Pop și Bogdan Țîbîrnă. Americanul Martin Zeno li se va alătura în cursul zilei de mâine în timp ce Andrei Mandache, Bogdan Nicolescu și Sebastian Ionescu, selecționați la echipele naționale, vor veni doar spre sfârșitul perioadei precompetiționale. Faptul că cei trei români vor absenta în tot acest interval de timp este considerat ca fiind o mare problemă de către antrenor. „Principala noastră problemă constă în faptul că ne lipsesc trei jucători (n.r. Mandache, Nicolescu, Ionescu). Aceștia se află în programul echipelor naționale și ni se vor alătura de abia cu câteva zile înaintea startului oficial al sezonului. Prin urmare ei vor lipsi nu doar din cantonament ci și de la o importantă parte a pregătirii tactice. În plus, fără ei ne va fi mai greu să ne legăm relațiile de joc”, a mai spus Achim. În această perioadă, conducerea clubului caută să perfecteze ultimul transfer, baschetbalist care cel mai probabil va fi un pivot străin.

Puțin peste o lună pentru pregătire

Prima ședință de pregătire a fost condusă de Marius Marinău și s-a desfășurat pe pista de alergare de la Baza Sportivă „Antonio Alexe” unde cei 8 au făcut exerciții fizice și câteva ture pentru reacomodarea la efort. Alergarea și pregătirea în sala de forță vor fi cele două componente ale antrenamentului pe care se va pune accent până în data de 20 august. În perioada 21-29 august baschetbaliștii vor efectua tradiționalul cantonament de la Debrețin după care vor urma jocurile de pregătire, primul adversar fiind SCM U Craiova pe care CSM CSU îl va înfrunta de două ori în Arena „Antonio Alexe”. Startul oficial al noului sezon va avea loc la data de 20 septembrie atunci când roș-albaștrii vor înfrunta în deplasare echipa bulgară Balkan Botevgrad în primul tur preliminar al FIBA Europe Cup.

„O nouă provocare”

Sosit pentru a suplini plecarea lui Will Franklin, americanul Obie Trotter este considerat ca fiind unul dintre cei mai valoroși conducători de joc care au jucat vreodată în Ungaria. Acesta spune că nu știe prea multe despre noua sa echipă dar este nerăbdător să înceapă antrenamentele. „Este un nou sezon, o nouă provocare. Sunt bucuros că mă aflu aici și sunt nerăbdător să începem activitatea. Nu am foarte multe informații despre CSM CSU Oradea. Este prima mea experiență în România. Îmi amintesc de perioada în care am jucat pentru Szolnok. Am disputat atunci niște meciuri amicale în presezon, chiar în această sală. Despre oraș nu am apucat atunci să descopăr mai multe, dar acum voi avea și această oportunitate”, a spus Obie.

„Îmi doresc să câștigăm titlul împreună”

În schimb Goran Gajovic, fostul component al BC Mureș, spune că știe aproape tot despre CSM CSU și că își dorește ca, de data aceasta, să câștige titlul național în Arena „Antonio Alexe” după ce l-a pierdut în aceeași locație cu fosta sa echipă. „O echipă nouă pentru mine, însă nu e o țară nouă. Cunosc totul despre echipa din Oradea, după ce am petrecut aproape trei sezoane în Liga Națională. Am avut meciuri foarte disputate și importante cu CSM-ul din postura de jucător al lui BC Mureș. Am pierdut finala campionatului chiar în sala din Oradea, dar acum îmi doresc să câștigăm titlul împreună. Trofeul îmi lipsește, așa că am un obiectiv bine definit pentru acest sezon. Mă bucur că mă aflu aici și îmi doresc foarte mult ca suporterii să fie cel de-al 6-lea jucător. Știu că aproape toate meciurile se joacă cu sala arhiplină, așa că îi aștept alături de noi. Avem nevoie de ei”, a afirmat „pistolarul”.

Programul CSM CSU Oradea în presezon:

- 14/20 august – pregătire pe plan local
- 21/29 august – cantonament la Debrecen
- 2/3 septembrie – două meciuri amicale cu SCM U Craiova (acasă)
- 8/9 septembrie – Cupa Timișoara (la Timișoara)
- 13 septembrie – meci amical cu Szolnok Olaj KK (acasă)
- 16 septembrie – meci amical cu KK Kosice (acasă)