Baschetbaliștii orădeni au arătat un baschet de înaltă calitate în partida din etapa a 5-a din cadrul Grupei J a FIBA Europe Cup. Echipa pregătită de către Cristian Achim s-a impus clar, scor 105-92 (26-22, 26-30, 30-14, 23-26), în fața finlandezilor de la Kataja Basket grație evoluției excepționale avute pe parcursul sfertului al treilea.

Înaintea startului acestei partide era știut faptul că echipa finlandeză contabilizase înfrângeri pe linie în primele patru meciuri disputate în această competiție dar că, în același timp, are o serie de aruncători foarte buni de la distanță. Acest fapt s-a confirmat și la Oradea Arena acolo unde Kataja a avut un procentaj al reușitelor de trei puncte de 50%, iar prin acest procedeu au transformat nu mai puțin de 16 aruncări. Roș-albaștrii, deși au jucat bine din punct de vedere ofensiv, nu au reușit în prima jumătate a partidei să blocheze echipa adversă astfel că la pauză scorul era egal, 52-52. Meciul s-a decis practic pe parcursul sfertului al treilea pe care bihorenii l-au câștigat categoric, scor 30-14, după ce în primele 7 minute ale acestuia încasaseră doar 5 puncte. Erick Neal și Donatas Tarolis au fost principalii jucători ai echipei învingătoare, aceștia marcând 50 de puncte din totalul de 105 reușit de CSM CSU. Mai mult, Tarolis, care a contribuit la victorie cu 23 de puncte, 10 recuperări, 3 pase decisive, 2 intercepții și un capac în 29 de minute petrecute pe parchet, a fost inclus în echipa etapei din Europe Cup de către organizatori. În campania de FIBA Europe Cup, Tarolis are medii de 19.3 puncte, 6.5 recuperări, 1.8 pase decisive și 1.3 capace, cu 59.3% din acțiune și 71.4% la linia de fault iar prin asta dovedește încă o dată cât de important este pentru această echipă.

„Nu am avut abordarea corectă în prima parte”

Cristian Achim, antrenorul bihorenilor, a făcut aprecieri cu privire la partida pe care echipa sa a câștigat-o în etapa a 5-a din Europe Cup. „A fost un meci împotriva unei echipe foarte talentate. Au terminat cu 50% la aruncările de trei puncte, având 16 reușite de acest gen. Am primit foarte multe puncte în prima jumătate. Nu am avut abordarea corectă în apărare în prima parte. În sfertul 3 s-a schimbat situația, având cinci puncte încasate în primele șapte minute de joc. Ceea ce ne-a ajutat să câștigăm meciul. Noi am marcat 68 de puncte din spațiul de trei secunde. Ceea ce este enorm. Mai mult decât dublu față de adversar. Practic aici s-a câștigat meciul. Am marcat 105 puncte… Mă bucur pentru victorie, dar în același timp mă bucur pentru atmosfera frumoasă din sală. Încă o dată doresc să le mulțumesc suporterilor noștri pentru modul în care ne susțin. Ne păstrăm seria victoriilor, ceea ce e important. În fine, mă bucur pentru baschetul colectiv din această seară. Acesta este jocul nostru. Jocul pe care l-am arătat ani de zile”, a declarat Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea, la finalul partidei.

Obligați să câștige cu Legia Varșovia

În urma acestui succes, CSM CSU Oradea are asigurat locul al doilea în cadrul Grupei J a Europe Cup dar formația bihoreană e nevoită să câștige ultima partidă de acasă cu Legia Varșovia deoarece într-o ierarhie a echipelor de pe locul al doilea situația ei nu este prea bună din cauza înfrângerii cu Levice (locul 7). Doar cele mai bune 6 echipe din cele 10 care vor termina prima fază a competiției pe locul al doilea în grupele din care fac parte vor accede în faza următoare. Partida cu Legia va avea loc la Oradea Arena, miercuri, 22 noiembrie, de la ora 19.00. Până atunci, bihorenii vor evolua în Liga Națională cu CS Vâlcea într-o partidă care va avea loc sâmbătă, 18 noiembrie, de la ora 18.00, în deplasare.

CSM CSU Oradea: Neal 27 puncte (3×3p) puncte marcate, Tarolis 23, Baciu 14, Freeman 14, Pearson 12 (2×3), K. Richard 8, T. Gheorghe 3 (1×3), Nicolescu 2, Gotcher 2, Schmidt, Năstruț. Antrenor: Cristian Achim. Asistent: Radovan Markovic

Kataja Basket: Sibande 25 (3×3), Singleton 16 (4×3), Lufile 13, Tumba 9 (3×3), Lindberg 9 (3×3), Hirvonen 9 (2×3), Egekeze 7 (1×3), Knihtinen 2, Purmonen 2, Donzo, Permanto. Antrenor: Petri Virtanen. Asistent: Teemu Turunen