Baschetbaliștii orădeni și-au încheiat parcursul european fiind învinși pe propriul teren, în meci decisiv, de către galonata formație italiană Varese care s-a impus cu scorul de 96-103 (27-19, 23-25, 29-39, 17-21). Cu toate acestea, antrenorul Cristian Achim a găsit, privind statistica partidei, care este principala explicație a eșecului cu italienii.

Vicecampioana României la baschet masculin avea nevoie de un succes la limită în fața unei echipe în care s-au regăsit doi foști jucători de Euroligă. Mai mult, suflarea roș-albastră era avizată de precizia pe care o au mulți dintre componenții formației adverse în ceea ce privește aruncările de la distanță. Cu toate acestea, în cele din urmă, bihorenii s-au văzut învinși dar asta și din cauza unui factor la care probabil că mulți nu s-ar fi așteptat să conteze în ecuația finală, și anume arbitrajul. O sumedenie de decizii la limită decise în favoarea echipei oaspete, unele chiar aberante, care nu doar că au inflamat spectatorii din tribune dar care, până la urmă, și-au produs efectul și pe tabela de marcaj. Varese a beneficiat de nu mai puțin de 24 de aruncări libere față de doar 12 câte i-au fost acordate formației orădene, iar asta spune multe despre maniera de arbitraj, aspect la care a făcut referire, cu „perdea”, și antrenorul Cristian Achim, la finalul partidei. Celălalt capitol la care ardelenii nu au găsit antidot au fost aruncările italienilor de la distanță. Oaspeții au utilizat acest procedeu de 24 de ori și l-au reușit de nu mai puțin de 18 ori de unde rezultă un procentaj incredibil, de 75% (!).

 „Nu mi se pare absolut deloc normal”

„Sunt extrem de dezamăgit. Mi-am pus mari speranțe înaintea acestui meci. Eu personal, colegii mei din staff și jucătorii și-au dorit foarte tare să ne calificăm. Din păcate nu am reușit. Poate și așteptările mele au fost un pic nerealiste. Totuși, am fost în postura de a juca un meci decisiv pe teren propriu. Uitându-mă pe statistică constat că am fost superiori cu o singură excepție. Această excepție este numărul de aruncări libere de care a beneficiat echipa oaspete. Nu mi se pare absolut deloc normal ca o echipă care are aruncarea de 3 puncte drept principală țintă și care aruncă de peste 30 ori din spatele semicercului, tot această echipă să aibă un număr dublu de aruncări libere. Mi se pare nedrept. Cum se termina acest meci dacă numărul de aruncări libere era egal? Sau măcar apropiat de normalitate. Procentajele noastre au fost superioare la toate capitolele. Am avut mai multe recuperări. Dar pe cine interesează asta acum? Știam că dacă va fi un meci cu foarte multe puncte marcate nu vom putea să le facem față. Ei au calitatea de a juca de la un panou la altul atât de rapid. Nu am reușit să încetinim jocul”, a declarat la finalul partidei Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea.

Următorul joc al roș-albaștrilor se va desfășura duminică, de la ora 17.30, la Oradea Arena, în compania echipei CSM Corona Brașov.

CSM CSU Oradea: K. Richard 10 puncte (2×3p), Tarolis 13, Neal 11 (2×3), Freeman 18, Gotcher 14 (4×3), Pearson 17 (3×3), Nicolescu, Arledge 9 (1×3), Baciu 4. Nu au jucat: T. Gheorghe, Năstruț, Scmidt. Antrenor: Cristian Achim. Asistent: Radovan Markovic