Alb-verzii (culorile echipei bulgare) pornesc cu prima şansă la calificare după manşa tur în care şi-au creat un avantaj greu de imaginat (16 puncte!) înaintea confruntării. Baschetbaliştii pregătiţi de Cristian Achim vor fi nevoiţi să facă un meci mare pentru a reuşi să acceadă în turul secund al FIBA Europe Cup. Partida se va disputa astăzi cu începere de la ora 19.00 (Digi Sport 3) în Arena „Antonio Alexe”, toţi iubitorii baschetului orădean fiind aşteptaţi să-şi sprijine favoriţii în tentativa lor de a remonta un rezultat imposibil. 

Secvenţa decisivă a disputei din Bulgaria a fost hotărâtoare în stabilirea acestui avantaj care se anunţă a fi foarte greu de recuperat. Totuşi, faptul că orădenii au fost capabili să câştige sfertul al treilea la o diferenţă de 7 puncte lasă o rază de speranţă că deznodâmântul ar putea fi fericit pentru suflarea roş-albastră. Ecuaţia este totuşi complicată, baschetbalişti precum Kesar sau Brooks demonstrând că au calitate şi că pot înscrie cu generozitate. De la orădeni, Zeno şi Milosevici au fos principalii realizatori în manşa tur, fiecare marcând câte 15 puncte. Americanul s-a arătat încrezător în privinţa şanselor de calificare chiar imediat după eşecul usturător din manşa tur. „Eu cred că orice este posibil. Va trebui să ne jucăm șansa până la capăt. Vom face tot ce putem pentru a anula deficitul înregistrat în prima manșă. Jocul de baschet rezervă câteodată lucruri neprevăzute”, a spus Martin Zeno.

Bulgarii, formă bună în amicale

Dacă privim către statistici, acestea nu prea ne sunt favorabile. Bulgarii au arătat o formă bună în ultima perioadă (5 victorii în amicale), cu toate că, la fel ca în România, campionatul ţării vecine nu a debutat până la această oră. În ultimele două partide de verificare, Balkan şi-a împărţit victoriile cu reprezentanta baschetului din Serbia, KK Dynamic, în timp ce orădenii au surclasat SCM Craiova în Arena „Antonio Alexe” şi au fost învinşi, după prelungiri, de sârbii de la Vrsac. Rămâne de văzut cum a fost gestionat eşecul din punct de vedere psihologic, pentru că acest aspect poate cântări mult în economia partidei. În afara manşei tur, cele două formaţii s-au mai confruntat o dată, în urmă cu trei ani, câştig de cauză având şi atunci formaţia de peste Dunăre, care s-a impus: 59-51. În ciuda avantajului mare pe care îl au după prima manşă, bulgarii tratează cu cea mai mare seriozitate returul de la Oradea. În acest sens, baschetbaliştii de la Balkan au venit din timp în oraşul de pe Crişul Repede, aceştia putând fi văzuţi încă de ieri plimbându-se pe corsoul orădean.