Pornită din postura de revelația anului în fotbalul bihorean, cu speranțe întemeiate la promovare și în acest eșalon, CSC Sânmartin s-a poticnit chiar la linia de start în fața surprinzătoarei Luceafărul Oradea, pierzând partida de debut cu scorul de 6-3 (2-4).

CSC Sânmartin, marea favorită

Înaintea întâlnirii din Sântion, mulți o considerau pe Luceafărul ca victimă sigură în această dispută. Lotul fiind încropit, oarecum pe ultima „sută de metri'' fără a avea timp pentru omogenizare, plus senzația că echipa este neglijată într-o oarecare măsură chiar de propriul patron și neagreată de aproape totă suflarea fotbalistică bihoreană, iar Nicolae Sarcină știe de ce, cu eventuale efecte asupra moralului echipei. Erau câteva motive destul de serioase să considerăm că Luceafărul pornea cu șansa a doua în această partidă. Însă cine privea cu atenție lotul de jucători al echipei patronate de Nicolae Sarcină nu avea cum să nu observe prezența unor jucători cu experiența Ligii a II-a. Dincolo, CSC Sânmartin părea echipa pe val, prin prisma ultimelor rezultate și a jocului bun părea un „monolit'' greu de dovedit.

Prima repriză, una ciudată

Sub aceste auspicii a pornit partida din Sântion între cele două echipe din Sânmartin. Intrată pe teren cu un evident „surplus'' de încredere, CSC Sânmartin părea hotărâtă să tranșeze partida încă din startul ei. Gazdele s-au și instalat în jumătatea oaspeților din primele minute, însă lovitură de teatru, în minutul 4, experimentatul Nogo trimite o pasă neglijentă în spate spre tânărul portar Beke, care nu reușește să îndepărteze suficient balonul iar Pașca profită și înscrie. Părea un foc de paie...gazdele conduc ostilitățile în continuare aproape de treimea adversă, au două situații de a marca prin Ban și Arsene, dar jucători rapizi și adepții unui joc simplu și direct pe poartă cei ai Luceafărului au mai lovit o dată prin Maxin care a trimis un șut pe sub portarul Beke în minutul 11. Imediat gazdele ripostează însă înscriu din offside după o lovitură liberă bine bătută de Arsene. Oaspeții se desprind la un neverosimil 3-0 în minutul 16 când după o intervenție nefericită a lui Fl. Pop la Prejmerean se dictează penalty, care este transformat cu siguranță de Paraschiv. CSC Sânmartin a pornit din nou decisă la atac și eforturile îi sunt răsplătite imediat după reluarea de la centru când I. Ban, după o scurtă combinație, pătrunde și trimite în colțul lung, iar în minutul 23 după un henț în careu a lui Ahmed, S. Pop transformă lovitura de pedeapsă scorul devenind 2-3. După cum decurgeau ostilitățile în teren în acel moment, cu gazdele la timonă, rămânea doar întrebarea în cât timp va surveni egalarea și chiar preluarea conducerii de către echipa CSC Sânmartin. Însă a mai venit o lovitură de „măciucă'' pentru gazde. În minutul 34 la o lovitură liberă bătută după o anumită schemă, de la circa 25 de metri, balonul trimis de Roș traversează careul spre colțul lung fiind ușor deviată în ultimă instanță de Core, scos din poziția de offside de prezența pe linia porții a lui Nogo și intră în plasă pentru 2-4. Cu acest scor s-a terminat prima repriză, una ciudată după aspectul jocului oarecum în contrast cu evoluția scorului, în care gazdele au avut posesia iar oaspeții au marcat.

Partea secundă a aparținut clar oaspeților

La începutul părții a doua încă stăruia senzația că CSC Sânmartin va reveni pe tabela de marcaj și că era capabilă să câștige această partidă. Nu s-a întâmplat așa, ba dimpotrivă, după un început mai echilibrat, oaspeții au pus stăpânire pe joc și mai ales pe mijlocul terenului prin experimentații Prejmerean și Mitrică. Iar apărarea gazdelor a mai „trădat'' o dată prin Nogo care l-a faultat în careu pe Paraschiv, lovitura de pedeapsă fiind transformată de Prejmerean, în minutul 52, pentru 5-2! La adăpostul acestui scor oaspeții combină cu dezinvoltură și joacă din ce în ce mai bine iar echipa gazdelor pare tot mai neputincioasă și parcă dezorientată. Din păcate degringolada din apărarea Sânmartinului, altădată un punct forte al echipei, a continuat, iar Paraschiv nu a putut fi oprit decât prin fault în careu în drumul său spre poarta adversă, apoi Mitrică a transformat cu precizie de la punctul cu var în minutul 68, scorul devenind 6-2! După ce Tiponuț a intervenit într-o situație critică pentru poarta gazdelor, iar Costea a izbit fără milă transversala, a venit și al cincilea penalty (!), de această dată în favoarea amfitrionilor, după o incursiune a lui Szabadoș în careul oaspeților, transformat de același S. Pop, în minutul 88.

Echipa din Sânmartin a pierdut această partidă după un joc modest, dar nu aceasta este adevărata față a echipei. CSC Sânmartin rămâne o echipă frumoasă și capabilă de mai mult. Luceafărul, în mod oarecum paradoxal, a crescut în joc chiar sub ochii noștri pe durata unui singur meci și probabil că va avea un cuvânt greu de spus în acest eșalon.

Revanșa, mâine, în Cupa României

Meciul revanșă dintre cele două echipe vine repede, poate chiar prea repede, și tot în Sântion, mâine, de la ora 17:30, de această dată în faza a III-a Cupei României.

CSC Sânmartin: Beke – Fl. Pop, Lupșe, Nogo, Arsene, Cl. Popa ('36 Habakuk), Tiponuț, Sorian cpt. Ban, Ov. Popa ('63 Szabados), Sg. Pop. Antrenori: Călin Cheregi, Ciprian Fiter

Luceafărul Oradea: D. Filip – Fl. Drăgan ('89 Țepelea), Core, Ahmed ('26 V. Costea), D. Pop, Mitrică, Prejmerean, Paşca ('59 Manole), Maxin, Paraschiv ('89 Lasconi). Antrenor: Dragoș Militaru