Oradea s-a calificat în semifinalele Cupei României la baschet masculin cu destule emoții chiar dacă pe parcursul partidei a arătat de ce era favorita caselor de pariuri. La finalul unui meci care a depins de ultima aruncare, CSM CSU a învins 79-76 (17-26, 20-10, 26-19, 16-21) pe SCM Timișoara.

Bihorenii au intrat în joc extrem de slab permițându-le alb-violeților să își creeze un avantaj de 9 puncte (cel mai mare) după primele 10 minute ale partidei. Treziți la realitatea de către Cristian Achim în pauza dintre primele două sferturi, roș-albaștrii au arătat o cu totul altă față în următoarea secvență a partidei în care au întors rezultatul. Primul moment în care campioana a preluat conducerea s-a petrecut în minutul 19, atunci când Holt a adus-o pentru prima dată în avantaj (36-34). Sfertul al treilea s-a desfășurat după aceleași coordonate astfel că ultimele 10 minute păreau a fi o formalitate pentru CSM CSU Oradea. Lucrurile n-au stat din păcate așa, elevii lui Cristian Achim relaxându-se prematur, fapt care le-a permis timișorenilor să revină în meci. Aceaștia au reușit chiar să preia conducerea atunci când mai era un minut de joc (72-73), dar Dragan Zekovic, sârbul cu mâna excelentă pentru aruncarea de la distanță, și-a readus echipa în avantaj (75-73). Până la final, orădenii s-au menținut la conducere dar au fost extrem de aproape să fie egalați pe sirenă. Din fericire Gajic nu a fost suficient de precis de la distanță ratând oportunitatea de a duce meciul în prelungiri. Astfel s-a scris istoria unei partide care n-ar fi trebuit să se termine cu atâtea emoții pentru bihoreni. În penultimul act al competiției, Oradea a întâlnit, ieri seara, după închiderea ediției, pe U BT Cluj-Napoca, marea rivală.

„Lipsa suporterilor este înfiorătoare”

La finalul jocului, Cristian Achim a declarat pentru FRB TV că echipa pe care o pregătește suferă, mai mult decât oricare alta, din cauza absenței suporterilor din tribune. „Meciurile de cupă au acest specific în care nu știi ce se întâmplă. Incertitudinea a fost amplificată de această nouă regulă din cupă, dar care se aplică absolut tuturor echipelor în egală măsură. În aceste condiții este evident că pot să apară aceste meciuri strânse. Lipsa suporterilor este înfiorătoare. Este groaznic. Eu consider că, pentru echipa mea, este un minus uriaș. Poate părea exagerat ce spun, dar asta este realitatea. Noi întotdeauna am fost o echipă care ne-am alimentat din energia publicului. Am avut o sală frumoasă în permanență. Așa cum este și la Sibiu sau la Cluj, însă pe noi ne afectează foarte tare. Cu siguranță suporterii ne urmăresc de la TV sau online, dar nu mai există acea conexiune, acel freamăt, acea unitate care se creează doar la sală, cu prezența fanilor în tribune”, a declarat, la finalul partidei, Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea.

Rezultate înregistrate în sferturile de finală: SCM U Craiova – Steaua București 82-78 (după prelungiri), CSO Voluntari – BCM U Pitești 75-74, CSU Sibiu – U BT Cluj-Napoca 103-106 (după prelungiri) și CSM CSU Oradea – SCM Timișoara 79-76. Semifinalele CSO Voluntari – SCM U Craiova și U BT Cluj-Napoca – CSM CSU Oradea s-au disputat ieri, după închiderea ediției.

CSM CSU Oradea: Holt 18 (3×3), Watson 12, T. Fometescu 6 (1×3), Valeika 2, Zekovic 11 (3×3), Vl. Marinău, Broussard 8, Petrescu 2, Green 6 (2×3), Nicolescu, Baciu 4, N. Markovic 10 (1×3). Antrenor: Cristian Achim. Asistenți: Milan Mitrovic, Radovan Markovic

SCM Timișoara: Komatina 9 (1×3), Mocrițchi 8 (2×3), Olah 19, Brown 5 (1×3), Mijajlovic 17 (5×3), Pesakovic, Gajic 2, Dragoste 11 (3×3), Banciu, Mirkovic, L. Lázár 5, Schipor. Antrenor: Dragan Petricevic. Asistent: Cristian Bota