Creată pentru a oferi echipelor din Liga Națională posibilitatea de a-și testa baschetbaliștii autohtoni, Liga de Vară, deși „un proiect ok”, nu se potrivește echipei CSM CSU Oradea. Cristian Achim a explicat de ce într-un interviu acordat site-ului de specialitate baschet.ro.

Chestionat fiind despre cum i se pare inițiativa Federației Române de Baschet în ceea ce privește înființarea Ligii de Vară, tehnicianul vâlcean este mai degrabă sceptic în ceea ce privește participarea formației pe care o pregătește, asta deoarece tinerii pe care îi are în lot fie sunt consacrați, fie vor participa la turneul final U18. „Nu știu ce să zic. Pare un proiect ok. Mi se pare foarte complicat cine va juca în această ligă. La noi, la Oradea, cine să joace? Jucătorii care sunt tineri oricum au un rol de bază, iar pe jucătorii de U18 nu poți să îi iei că sunt la turneul final. Atunci eu nu văd pe cine aș putea să testez și, sincer, nu cred că există vreun jucător nedescoperit de echipele de Divizia A, să apară de undeva din spuma mării. Eu mă uit la noi, la Oradea. Fometescu, Bobe Nicolescu sunt deja jucători consacrați. Pe jucătorii de la juniori îi știu foarte bine și ăia vor merge la U18. Poate în București, unde sunt foarte multe echipe de juniori, cine știe, poate fi valabilă. Plus că probabil că noi vom fi în pregătire cu toată echipa la acea dată. Dacă lucrurile se vor desfășura conform planului, noi teoretic pe 15 august începem pregătirea cu toată echipa, jucând în cupele europene. Nu văd cum aș putea să împart echipa în două. Va trebui să mă gândesc foarte atent la chestia asta. În cazul nostru va fi foarte complicat”, a declarat, pentru baschet.ro, Cristian Achim, antrenorul CSM CSU Oradea.

 

„Va fi diminuat într-un mod consistent”

Tot cu acest prilej Achim a subliniat, la rândul său, că echipa va dispune de un buget diminuat pentru sezonul viitor dar cu toate acestea se dorește păstrarea celor mai mulți jucători. „Cu siguranță, Oradea nu va avea același buget ca în sezonul trecut. Cu siguranță, va fi diminuat într-un mod consistent. Dar asta nu înseamnă că noi vom renunța la obiective înalte. Vom încerca să facem, să aducem jucătorii pe care ni-i dorim sau să îi ținem pe jucătorii pe care ni-i dorim și să ne încadrăm în bugetul pe care îl avem”, a mai spus tehnicianul. Direct legat de aspectul omogenității, Oradea a făcut deja prima mutare, prelungindu-i contractul lui Nikola Markovic pentru o perioadă de trei ani. „Este foarte important, e un jucător pe care eu îl iubesc, țin foarte tare la el, este jucător de mare valoare. Este un jucător care a demonstrat ce poate și, nu în ultimul rând, este un jucător care a înțeles situația financiară. Atunci, de-asta am și ajuns la această concluzie, să facem contract mai lung pentru a fi toate părțile mulțumite”, a mai adăugat Achim.

 

„Un pic mi-e teamă”

Referitor la viitoarea participare europeană a bihorenilor, antrenorul știe că formația sa se va înscrie în Europe Cup, dar începe să aibă anumite temeri din cauza creșterii numărului de infectări cu noul tip de coronavirus. „Din ce știu eu acum, vom juca în Europe Cup. Nu știu încă dacă vom evolua direct în grupe, dar așa se pare. Însă observ că sunt o grămadă de schimbări și la nivel de FIBA. După cum se vede și după cum cresc din nou cazurile, un pic mi-e teamă, sincer”, a mai decalarat antrenorul CSM CSU Oradea.