Clubul Sportiv Velo Sport Oradea organizează de mâine şi până duminică cea de-a şasea ediţie a celui mai spectaculos concurs de ciclism montan din judeţul Bihor denumit „Cupa Crater XCO” lângă Avenul de pe Dealul Şomleului (recunoscut prin denumirea „Crater”) din apropierea localităţii Betfia.

 

Participanţi din şase ţări

Este singura competiţie de ciclism montan din Bihor organizată ca şi un concurs UCI Class 2 înscris în calendarul Uniunii Cicliste Internaţionale (UCI), contând pentru alcătuirea clasamentului internaţional pe naţiuni. În decursul anilor, acest concurs a devenit una dintre cele mai importante întreceri de acest gen din ţară, la startul competiţiei prezentându-se cei mai buni sportivi din România şi nu numai. La această ediţie s-au înscris ciclişti din Cehia, Germania, Polonia, Slovacia, Ungaria şi, bineînţeles, cei mai buni sportivi din România. Organizatorii vor răsplăti primii zece concurenţi profesionişti cu 1.200 de euro (conform cerinţelor internaţionale), iar pe amatori cu 3.600 lei. Participanţii vor primi în pachetele de start pantaloni de ciclism (special creaţi pentru acest eveniment, în limita stocului disponibil). De asemenea, cei care au confirmat participarea vor avea acces gratuit pentru două zile la ştrand. La acest eveniment va fi amplasată şi o tiroliană, lângă cariera de la Betfia, într-o zonă foarte spectaculoasă de pe traseu. Sâmbătă sunt programate antrenamentele oficiale, urmând ca duminică să aibă loc întrecerea propriu-zisă.

 

Programul competiţiei

Competiţia profesioniştilor va avea startul de la ora 12.00, precedată, de la ora 10.00, de competiţia rezervată amatorilor. Startul se va da la ora 10.00, de lângă Avenul de pe Dealul Şomleului (cunoscut popular prin denumirea „Crater”) din apropierea localităţilor Betfia şi Băile 1 Mai, concurenţii urmând să parcurgă mai multe ture de circuit. Competiţia de ciclism montan „Cupa Crater XCO Betfia” se organizează după regulamentul de Cross-Country Olimpic (XCO). Disciplina de Cross-Country Olympic (XCO) este una dintre cele 4 discipline olimpice de ciclism şi singura probă olimpică dintre cele de mountainbike. Lungimea traseului este de aproximativ 5 km cu 250 m diferenţă de nivel cumulat pe tur. Include atât porţiuni de coborâri tehnice, cât şi urcări, pe alocuri cu pante cu înclinaţie de peste 25%. Fiecare concurent va parcurge mai multe ture, în funcţie de categoria din care face parte. Se vor acorda premii în bani atât la profesionişti (1.200 de euro), cât şi la amatori (3.600 de lei), produse specifice, bonuri de cumpărături, cupe şi medalii. Vor fi premiaţi separat şi cei mi buni concurenţi din Bihor (cu abonamente la sală şi servicii pentru maşină). Organizatorii aşteaptă atât participanţii, cât şi spectatorii într-un număr cât mai mare!

 

Mai multe informaţii găsiţi pe:

- pagina clubului: www.velosportoradea.ro/cupa-crater-xco-betfia

- pagina facebook: http://www.facebook.com/velosportoradea

- eveniment facebook: https://www.facebook.com/events/1771839056379530/