Sensei Gheorghe Toderici, instructor de Ashihara Karate, a format, la Beiuș, un nucleu performant de practicanți ai artelor marțiale, adunând, de-a lungul timpului, zeci de titluri și medalii la întrecerile naționale, europene și chiar mondiale.

Recent, la Aktau, în Kazahstan, s-a desfășurat Campionatul Mondial de Ashihara Karate, la ambele probe - Kata și Kumite, atât pentru juniori, cât și pentru seniori și veterani. Cei peste 250 de sportivi participanți la competiție au reprezentat optsprezece țări, printre care, firește, și România. Printre cei 36 de componenți ai lotului național s-au aflat și patru beiușeni: sensei Gheorghe Toderici, în calitate de antrenor, și sportivii Gabriel Toderici, Ștefan-Ioan Galea și Andrei Bejan.

Lotul României a avut o comportare meritorie, terminând competiția pe locul secund, după Rusia. Dintre karatiștii beiușeni, doi s-au întors de la Aktau cu medalii, Gabriel Toderici și Ștefan-Ioan Galea urcând pe cea de-a treia treaptă a podiumului. Ambii au obținut bronzul în proba de kumite, Gabriel Toderici, la seniori, categoria „minus 80 de kilograme”, iar Ștefan-Ioan Galea, în competiția juniorilor sub 16 ani, din categoria „plus 65 kg”. Dacă Ștefan-Ioan Galea a debutat la o competiție de nivel mondial, Gabriel Toderici câștigase, deja, medalia de bronz la ediția anterioară, desfășurată în capitala Serbiei, Belgrad, în 2016.

Sensei Ghiță Toderici a declarat că este mulțumit de rezultatele obținute de elevii săi, precizând că acestea puteau fi și mai bune dacă nu era distanța foarte mare pe care românii au avut-o de parcurs până în Kazahstan. În plus, elevii săi au fost nevoiți să concureze chiar în ziua sosirii la Aktau.

Interlocutorul nostru a mai declarat că următorul eveniment sportiv important pentru elevii săi va avea loc chiar la Beiuș, în decembrie, atunci când sensei Nicolae Dascălu, deținător al centurii negre 4 DAN, va coordona examenul de grad.