Slecționata României s-a simțit excelent la Oradea fapt demonstrat de rezultatele înregistrate în cadrul turneul final al eșalonului al doilea din baschetul masculin european U20. Tricolorii au obținut victorii pe linie reușind promovarea și totodată calificarea în finala competiției care s-a desfășurat ieri după închiderea ediției.

Promovrarea în Divizia A reprezintă cel mai important rezultat la nivel de juniori al baschetului românesc. El a fost realizat la Oradea după o semifinală cu Rusia câștigată cu 87-79 (26-17, 19-29, 13-5, 14-21 și 15-7) după prelungiri și disputată în fața a peste o mie de iubitori ai acestui sport. Formația antrenată de Tudor Costescu a fost aproape în permanență la conducere, desprinzându-se la zece lungimi (17-7) după primele cinci minute de joc. Așa cum o arată și scorul primului sfert, puternica echipă a Rusiei nu a reușit să revină. Diferența a continuat oarecum să se mențină pe tabelă până în minutul 15 (36-29) după care „vulturii” au început să cedeze teren astfel că au intrat la cabine în dezavantaj, scor 45-46.

Egalați pe final

Publicul a avut un rol important după pauză, scandările frenetice mobilizându-i pe tricolori care au revenit la conducere, 52-49 în minutul 25. Cu un joc defensiv de excepție, echipa României a încasat doar 5 puncte pe parcursul sfertului al treilea. Până cu 9 secunde înainte de terminarea timpului regulamentar, tricolorii s-au aflat în permanență la conducere. Totuși chiar dacă aveau un avantaj de 3 puncte (72-69) s-au văzut egalați, de la mare distanță, de către Tonyan. Repriza de prelungiri necesară stabilirii câștigătoarei a fost controlată de către băieții pregătiți de Tudor Costescu astfel că aceștia au reușit cea de-a 6-a victorie consecutivă, calificarea în finală și promovarea pe prima scenă a baschetului european la acest nivel de vârstă. Așa cum menționează pagina de internet a CSM Oradea, succesul în fața Rusiei a venit în special datorită jocului de apărare. Atfel, tricolorii au reușit 15 recuperări ofensive în timp ce adversarii lor doar 5, iar la capătul acestora gazdele au marcat 16 puncte iar rușii niciunul. Emi Cațe a totalizat 19 puncte, 10 recuperări, Nando Kuti a adăugat 16 puncte, 5 recuperări, 3 pase decisive, 3 intercepții, Bogdan Popa a terminat cu 15 puncte, 7 recuperări, Bogdan Nicolescu a încheiat cu 12 puncte, 9 recupeări, iar Radu Vîrnă a bifat 10 puncte pentru România. Au mai contribuit Georges Darwiche – 7 puncte, Anton Diaconescu – 4 puncte, 4 recuperări, Sebastian Ionescu – 3 puncte, respectiv Tudor Gheorghe – un punct și 3 pase decisive. De la oaspeți, cel mai bun a fost G. Motovilov, autorul a 20 de puncte și 6 pase decisive.

Nicolescu, aproape de double-double

Un aport important la acest succes și-a adus și Bogdan Nicolescu, jucătorul CSM CSU Oradea, cel care a înscris 12 puncte și a reușit 9 recuperări. Este a 2-a promovare succesivă bifată de o reprezentativă de baschet a României la Oradea. Prima a fost reușită de naționala U16 feminin (generația 2000) în luna august a anului trecut, prin clasarea pe locul al 2-lea ediția 2016 a Campionatului European destinat respectivei categorii.