România și Slovacia se numără printre țările care și-au depus candidatura pentru organizarea Campionatului European de handbal feminin ediția 2026. Arenele orașelor Oradea și Cluj-Napoca au primit undă verde pentru găzduirea meciurilor de la turneul final dacă forul european de handbal, EHF, va atribui României și Slovaciei organizarea competiției.

Turcia, Polonia/Cehia vor şi ele organizarea

Zilele trecute, un oficial EHF a inspectat Oradea Arena, fiind mulțumit de condițiile de care dispune sala de 5.300 de locuri. Aviz favorabil a primit și BT Arena din Cluj, cu o capacitate de aproximativ 10.000 de locuri, programată să găzduiască meciurile pentru medalii, în timp ce sălile din Pitești și Bistrița sunt considerate prea mici pentru un eveniment de asemenea anvergură. Sala din Craiova şi „Polivalenta” din Bucureşti au mai fost incluse în dosarul de candidatură pentru turneul final.

 Alte țări candidate la organizare sunt Turcia și Polonia/Cehia, ultimele două prezentând o candidatură comună. În cazul Turciei, turneul s-ar disputa la Ankara, Antalya şi Istanbul, fiecare dintre aceste oraşe urmând să găzduiască câte două grupe, iar finala să se joace în Sinan Erdem Dome din Istanbul, cu o capacitate de 16.500 de locuri.

Cehia şi Polonia propun, de asemenea, trei oraşe gazdă: Brno în Cehia, precum şi Lubin şi Katowice în Polonia. Arena Spodek din Katowice, cu o capacitate de 11.016 locuri, ar urma să găzduiască weekendul final.

România şi Slovacia doresc să organizeze un turneu cu meciuri la Cluj-Napoca, Oradea, Bucureşti, Craiova în România, precum şi Bratislava şi Kosice în Slovacia.

România a găzduit EURO 2000 feminin, în timp ce Polonia a organizat EURO 2016 masculin, iar Slovacia a fost coorganizatoare, alături de Ungaria, pentru EURO 2022 masculin.

Decizia se dă în 27 ianuarie 2024

Comitetul Executiv al EHF va anunţa cui va atribui EURO 2026 feminin la reuniunea din 27 ianuarie 2024, de la Köln.

EHF EURO 2026 feminin este programat în perioada 3-20 decembrie, cu participarea a 24 de echipe.

AJH Bihor organizează Cupa 1 Decembrie

În altă ordine de idei, Asociaţia Judeţeană de Handbal (AJH) Bihor , condusă de Pavel Mercea, a stabilit detaliile ediţiei din acest an a Cupei 1 Decembrie rezervată juniorilor IV, masculin şi feminin. Competiţia devenită deja tradiţională se va desfăşura în avans faţă de Ziua Naţională, pe 23 noiembrie, de la ora 13.00, la Arena Antonio Alexe. Vor participa Alpha Oradea, Dinamic Marghita, atât cu echipe de băieţi, cât şi de fete, HC Aleşd şi LPS Bihorul, cu băieţi, şi HC Sălacea, cu echipa de fete. “Cu acest prilej, pe lângă cupe şi diplome vom recompensa cluburile participante cu câte un laptop, oferit de Federaţia Română de Handbal în scopul eficientizării activităţii de organizare a jocurilor”, a declarat Pavel Mercea, preşedintele AJH Bihor.