Echipa României a fost practic umilită la ultima sa apariţie de la Campionatul Mondial care se desfăşoară în aceste zile în Ţara Soarelui Răsare. Tricolorele au pierdut 37-20 (18-8) duelul cu Japonia şi încheie competiţia pe locul al 12-lea.

 

După ce a trecut miraculos de prima fază a grupelor învingând dramatic selecţionata Ungariei (singura formaţie valoroasă învinsă de România) în joc decisiv, fetele pregătite de Thomas Ryde n-au contat în partidele din grupele principale. Au pierdut rând pe rând, la diferenţe de scor considerabile, confruntările cu Rusia (9 goluri diferenţă), Suedia (12) şi Japonia(17!). În acest context nu poate fi omisă nici umilinţa cu Spania, înfrângere la 12 goluri, din prima fază a competiţiei. Aşadar, un turneu final dezamăgitor pentru o selecţionată de la care totuşi se aştepta mai mult sau cel puţin înfrângerile să fi fost la diferenţe de scor rezonabile. Într-adevăr Cristina Neagu n-a mai avut resurse pentru a-şi ajuta colegele în grupele principale dar cu siguranţă, şi cu ea în teren, foarte probabil, deznodământul acestor partide ar fi fost aproximativ acelaşi. Este o evidentă lipsă de valoare care tot mai mult afectează structural handbalul românesc. Forţele CSM Bucureşti sau SCM Râmnicu Vâlcea au în componenţă numeroase handbaliste străine iar asta le dă puterea să se bată de la egal la egal cu echipe puternice din Europa. În rest, s-a văzut la acest turneu final care este calitatea fetelor care evoluează în Luga Naţională.

 

Niponele au făcut ce-au vrut în faţa româncelor

 

Revenind la ultimul meci, Japonia, o echipă fără talie, dar extrem de rapidă şi cu un joc defensiv foarte bun, a condus meciul de la un capăt la altul. Până la pauză, niponele s-au distanţat la 10 goluri diferenţă (18-8), urmând ca în repriza secundă practic să le umilească pe tricolore, executând procedee (gen aeriene) pe care de obicei le fac doar în antrenamente sau în faţa unor adversare net inferioare ceea ce evident a fost şi cazul româncelor. Cristina Neagu nu a jucat şi, când situaţia devenise gravă, a putut fi văzută reproşându-i ceva selecţionerului, care nu găsea soluţii pentru a opri chinul la care erau supuse colegele sale. Tricolorele, la fel ca şi suedezele, şi sârboaicele, au intrat în grupele principale cu 0 puncte, dar finalul competiţiei, pe acestea din urmă, le-a găsit pe fiecare cu câte 5 puncte şi destul de aproape de a fi reuşit calificarea în penultimul act al competiţiei. În schimb, România a fost practic umilită meci de meci, nefiind capabilă să opună o prea mare rezistenţă.

 

Rusia, singura echipă neînvinsă de la CM

 

Tot ieri s-au disputat şi celelalte partide din cele două grupe principale. Asfel, în careul de aşi al Campionatului Mondial din Japonia s-au calificat Norvegia, Olanda, Rusia şi Spania. Rusia este singura echipă neînvinsă de la turneul final, câștigându-și grupa principală II, din care a făcut parte și România, cu punctaj maxim. În schimb, Olanda a încheiat pe locul secund grupa principală I, cu șase puncte. Norvegia este câștigătoarea grupei principale I, cu 8 puncte, în timp ce Spania a încheiat pe poziția secundă grupa principală II, cu 7 puncte.

 

Clasamentul Grupei 1:

 

1. Norvegia - 8 puncte

2. Olanda - 6 puncte

----------------------

3. Serbia - 5 puncte

4. Germania - 5 puncte

5. Danemarca - 4 puncte.

6. Coreea de Sud - 2 puncte

 

Clasamentul Grupei 2:

 

1. Rusia - 10 puncte

2. Spania - 7 puncte

-----------------------

3. Suedia - 5 puncte

4. Japonia - 2 puncte

5. România - 0 puncte

 

Rezultate înregistrate ieri:

 

Coreea de Sud – Olanda 33-40

Spania – Rusia 26-36

Serbia – Danemarca 26-26

România – Japonia 20-37

Muntenegru – Suedia 26-23

Norvegia – Germania 32-29

 

Programul semifinalelor:

 

Mâine, ora 10.30: Rusia - Olanda

Mâine, ora 13.30: Norvegia – Spania

 

Programul meciurilor de clasament:

 

Locul 5/6: mâine, ora 4.30: Serbia - Muntenegru

Locul 7/8: mâine, ora 730: Germania – Suedia

 

Toate meciurile vor avea loc în Kumamoto, Japonia şi vor fi transmise pe Digisport 1, Look TV şi Telekom Sport.