Marius Balogh și Andrei Șumălan sunt cei doi jucători bihoreni de minifotbal care și-au adus contribuția la obținerea titlului de vicecampioana europeană pentru România a treia ediție consecutivă la rând.

Fiind campioana mondială la zi, naționala de minifotbal a României era favorită la cucerirea titlului european. Până la urmă nu a fost să fie dar tricolorii au s-au aflat extrem de aproape de acest obiectiv fiind învinși de Serbia în finala mare doar după executarea a 19 lovituri de departajare. Dacă Andrei Șumălan a reușit să marcheze, Marius Balogh a fost neinspirat ratând lovitura de departajare. Dezamăgirea este cu atât mai mare cu cât tricolori au controlat jocul în cea mai mare parte a timpului într-o partidă cu o finalistă surpinzătoare dar meritorie. Serbia s-a califcat în finală spulberându-și adversarele din fazele eliminatorii: 4-1 cu Ungaria în optimi, 4-0 cu Belgia în sferturi și 5-0 cu Franța în semifinale. În finala mică a Euro 2024, Kazakhstan a învins Franța cu 7-2.

Parcurs aproape perfect până în finală

Pentru a se califica în ultimul act al competiției tricolorii, au avut un parcurs aproape perfect. În faza grupelor, naționala României a obținut 2 victorii, 9-0 cu Turcia și 5-2 cu Polonia, precum și o remiză, 0-0 cu naționala Ungariei. Cu 7 puncte acumulate, România s-a clasat pe locul 1 iar în „optimi”, România a trecut de Georgia cu scorul de 3-0. În faza sferturilor de finală, adversara tricolorilor a fost Bosnia Herțegovina, naționala țării gazdă. Cu bihoreanul Marius Balogh aflat printre marcatori, ai noștri s-au impus clar, cu scorul de 4-1. În semifinala competiției, Kazahstan a fost echipa care a deschis scorul, Mircea Ungur reușind apoi să egaleze marcând pentru ai noștri. Cum niciuna dintre echipe nu a mai înscris s-a trecut la executarea loviturilor de departajare unde din nou, la fel ca în finala Campionatului Mondial, România a fost mai bună sau mai norocoasă după cum consideră fiecare. Printre cei trei executanți care au transformat loviturile de departajare ale României s-au aflat și bihorenii noștri, Marius Balogh și Andrei Șumălan.

Așadar România termină Campionatul European pe locul al doilea pentru a treia oară la rând de unde rezultă că ai noștri sunt în același timp vicecampioni europeni și campionii mondiali la zi, o performanță rarisimă pentru sportul românesc. De menționat faptul că jucătorul europeanului din Bosmia a fost desemnat românul Mircea Ungur.