CA Oradea va primi replica echipei Progresul Șomcuta Mare, sâmbătă 10 aprilie, cu începere de la ora 17:00, pe Stadionul „Iuliu Bodola”, într-o întâlnire care pare destul de facilă pentru orădeni, dar care s-ar putea să le rezerve ceva surprize.

„Vulturii verzi”: apărare vs. atac

Fără a fi ajuns la ora bilanțurilor, care se țin de obicei în pauzele competiționale, nu putem să nu analizăm încă de pe acum succint motivele pentru care cea mai îndrăgită echipă orădeană a momentului, CAO, în ciuda jocului ei elaborat și estetic nu reușește să se impună în partidele disputate uneori în fața unor adversari care par mai modești. Dacă împărțim echipa în două mari compartimente, cel al apărării și cel al atacului, mijlocașii făcând parte din ambele compartimente în funcție de poziționarea lor pe teren, observăm cu oarecare surprindere că blocul apărării este cu mult mai eficient și și-a făcut treaba cu mult mai bine decât cel al atacului. Cu doar 17 goluri încasate, CAO are cea mai bună apărare din serie însă atacul este doar pe poziția a 7-a, cu 22 de goluri înscrise, din 10 echipe. Iar acest procentaj scade semnificativ în favoarea apărării dacă scădem cele trei goluri încasate la „masa-verde” din contul apărării și tot trei goluri marcate la ”masa-verde” din contul liniei de atac. Asta evident într-o comparație dintre cele două blocuri, ofensiv și defensiv, ale alb-verzilor. În concluzie compartimentul cel mai deficitar al echipei este linia de atac care înscrie puțin. Apărarea a pierdut în această ediție de campionat o singură partidă la o diferență mai mare de un gol, 1-4 pe terenul liderului din Baia Mare, în timp ce atacul a izbutit doar de două ori să înscrie mai mult de două goluri într-o partidă câștigată pe teren. Pe de altă parte, în atacul echipei orădene, dacă ne uităm cu atenție, evoluează doar un singur atacant veritabil: Victor Dobrescu, însă mereu cu probleme fizice, ceilalți au unele calități cum ar fi de pildă Hosu dar au ajuns mai degrabă conjunctural în aceaste poziții. Și poate nu întâmplător în timp ce golgheterul seriei Vasile Pop (Minaur Baia Mare) are 8 goluri marcate, golgheterii alb-verzilor, Hosu și Lezeu au doar jumătate, câte 4 goluri înscrise ocupănd abia poziția a 8-a în clasamentul goleadorilor seriei alături de alți 8 marcatori, ceea ce poate însemna cu ușurință și pozițiile 16-17! În timp ce linia mediană și cea a apărării este bine acoperită, cu jucători valoroși, aici apărând și câțiva jucători de perspectivă, posturile din linia atacului par deficitare. De aici și victoriile chinuite de obicei cu doar un singur gol diferență, mărturie stând și cele doar 19 goluri înscrise pe terenul de joc ceea ce este destul de puțin pentru o echipă care speră la una din cele două poziții care duc la baraj.

Maramureșenii, dornici de revanșă

Progresul Șomcuta Mare, poziționată înspre coada clasamentului, a fost etapa trecută oaspetele echipei din Sânmartin, CSC, în fața căreia a cedat cu scorul de 3-1. Însă maramureșenii de la Șomcuta și-au vândut destul de scump pielea pe terenul de joc, în ciuda scorului înregistrat la final. În teren nu păreau deloc o victimă sigură și au jucat de la egal la egal în multe momente ale jocului cu amfitrionii de la Sânmartin. Echipa maramureșeană păcătuiește însă pe faza de atac unde se pare că nu are jucători care să finalizeze acțiunile liniei mediene care se pierd mai mereu în preajma careului advers. În turul campionatului, câștig de cauză au avut „vulturii verzi” cu scorul de 4-2, contabilizând astfel cea mai concludentă, singura victorie de alfel la o diferență mai mare de un gol în deplasare în această ediție de campionat. Suporterii alb-verzi așteaptă din partea echipei lor favorite o nouă victorie la scor, cum s-a întâmplat și etapa trecută, dar cele mai importante sunt cele trei puncte, pentru a mai putea păstra ceva speranțe la ocuparea locului doi în clasament, loc ce asigură prezența la baraj. Ocupanta actuală a acestei poziții, SCM Zalău, întâlnește sâmbătă, pe teren propriu, echipa Gloria Bistrița care pare capabilă să încurce socotelile zălăuanilor. Însă oricare va fi scorul final din partida de la Zalău, CA Oradea trebuie să-și continue ascensiunea valorică, prin joc și rezultate, în așteptarea unor momente poate mai prielnice pentru accederea în eșalonul superior.