Fostul mare fotbalist bihorean Dumitru Ile trecea în neființă la data de 23 iulie 2020. Ținând cont și de rezultatele deosebite obținute de Dumitru Ile ca antrenor în fotbalul juvenil, apropiații acestuia de la Colegiul Național „Samuil Vulcan˝ Beiuș decideau organizarea unei întreceri fotbalistice dedicate elevilor și care să-i poarte numele. Apărea, astfel, Memorialul „Dumitru Ile˝ la fotbal pe teren redus, iar prima ediție, desfășurată la 4 iunie 2022, a fost câștigată de echipa Școlii Gimnaziale Remetea.

Dumitru Ile s-a născut la 18 martie 1959, în localitatea Finiș. A jucat fotbal la Cetatea Finiș, CF Bihorul Beiuș, Oțelul Ștei, FC Bihor Oradea (în Divizia A), Gloria Reșița și Unirea Alba Iulia. A evoluat în 139 de partide pe prima scenă a fotbalului românesc, marcând 29 de goluri. S-a retras din activitate în 1989. A antrenat, timp de mai mulți ani, echipele de juniori ale Beiușului, câștigând, în perioada 1998-2002, de patru ori campionatul județean de fotbal.

Sâmbătă, 18 martie, la sala de sport a Colegiului Național „Samuil Vulcan˝, au avut loc partidele celei de-a doua ediții a Memorialului fotbalistic „Dumitru Ile˝, la startul competiției prezentându-se cinci dintre echipele invitate - CSŞ Nr. 3 „Samuil Vulcan˝ Beiuș, Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ și reprezentantele școlilor gimnaziale din Budureasa, Buntești și Remetea, în timp ce formația unității de învățământ din Finiș a absentat.

Cât privește organizatorii celei de-a doua ediții a evenimentului sportiv ce poartă numele marelui fotbalist bihorean Dumitru Ile, aceștia au fost CS Bihorul Beiuș, în colaborare cu Asociația Județeană de Fotbal Bihor, familia Ile și câțiva entuziaști ai fenomenului fotbalistic local, precum Ionel Bondor, Ferko Jeno și Ioan Szabo.

Cele cinci echipe au fost împărțite în două grupe și, în urma unor meciuri de câte 20 de minute, au fost stabilite echipele care urmau să dispute finala mică și pe cea mare. Astfel, locul trei a revenit Școlii Gimnaziale Buntești care a trecut de CSŞ Nr. 3 „Samuil Vulcan˝ Beiuș după 1-1 în timpul regulamentar și 3-2 la loviturile de departajare. În finala mare s-au întâlnit Școala Gimnazială Remetea, deținătoarea trofeului, și Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝, beiușenii impunându-se clar, cu scorul de 3-1.

La fel ca la prima ediție, organizatorii au acordat și câteva premii speciale, titlul de cel mai bun jucător revenindu-i lui Andrei Fărcanea (Liceul Vocațional Pedagogic „Nicolae Bolcaș˝ Beiuș), în timp ce David Brie (Buntești)  a fost desemnat cel mai bun portar al întrecerii.

Prezentă la cea de-a doua ediție a Memorialului „Dumitru Ile˝, Lorena Pălcuț, fiica regretatului fotbalist, le-a mulțumit tuturor celor implicați în organizarea și desfășurarea evenimentului sportiv dedicat memoriei tatălui ei: „Alese gânduri de recunoștință se îndreaptă către toți organizatorii acestui eveniment, de asemenea, către toți cei care s-au implicat, într-un fel sau altul, în desfășurarea competiției. O simțim ca pe un emoționant omagiu adus tatălui meu, îi felicităm pe toți cei care au participat, pe profesorii lor îndrumători și le dorim mult succes în continuare! Din 2020 încoace, ziua de 18 martie, când trebuia să-l sărbătorim pe tatăl meu, întrucât a fost ziua lui de naștere, a fost una de tristețe, dar astăzi s-a transformat într-un moment de bucurie, iar pentru asta suntem tare recunoscători!˝