Problemele de „bucătărie internă” par să fi fost depășite, cel puțin pentru moment, dacă privim modul cum au abordat orădenii duelul de la Pitești. Astfel, într-un meci contând pentru etapa a 9-a a Ligii Naționale, baschetbaliștii pregătiți de Cristian Achim au învins liderul din acel moment, scor 65-73 (15-23, 14-15, 20-20, 16-15), explicația principală a succesului fiind nivelul ridicat de combativitate.

Gazdele n-au fost capabile să-i facă ziua de naștere mai frumoasă antrenorului Hristu Șapera care, ieri, a împlinit 37 de ani, asta deoarece au dat peste o formație, vicecampioană la zi, cu orgoliul rănit. Astfel CSM CSU s-a impus la 8 puncte diferență după un joc pe care l-a controlat în permanență. Cu Obie Trotter și Bobe Nicolescu accidentați, Cristian Achim a găsit soluțiile perfecte pentru înlocuirea acestora. Basti Ionescu a fost utilizat pentru a respecta regula jucătorului tânăr în timp ce pe poziția de fundaș a fost trecut Pasalic care și-a îndeplinit sarcinile cu brio.

Meci decis practic în primul sfert

Primul sfert al partidei și cele 8 puncte avantaj acumulate după primele 10 minute au fost decisive în economia acestui meci. Nivelul defensiv ridicat din jocul orădenilor a făcut ca până la pauză aceștia să încaseze doar 29 de puncte și să le permită gazdelor să facă doar o recuperare ofensivă în primele 20 de minute ale partidei. Sfertul al treilea a stat sub semnul echilibrului, asta după ce fiecare dintre cele două echipe a avut momente bune de joc (orădenii în prima parte, iar gazdele pe final). În secvența decisivă, după ce oaspeții s-au dus la 14 lungimi, a urmat un parțial de 7-1 pentru BCM U Pitești care l-a determinat pe Cristian Achim să solicite timp de odihnă. Momentul a avut efect, echilibrul reinstalându-se în teren. Totuși argeșenii nu au renunțat la luptă și s-au apropiat la 5 lungimi în penultimul minut. După o reușită de la distanță a lui Pasalic, bihorenii au gestionat perfect finalul care astfel a consemnat cel de-al 5-lea succes pentru CSM CSU.

Milosevic și Pasalic, principalii evidențiați

Principalul realizator al roș-albaștrilor a fost încă o dată Nemanja Milosevic. Muntenegreanul a totalizat 16 puncte, 8 recuperări, 2 pase decisive și o intercepție în doar puțin peste 21 de minute cât s-a aflat pe parchet, asta și din cauza faptului că din nou a avut probleme cu greșelile personale. Cu toate că Zeno (11 puncte, 4 recuperări, 2 pase decisive și o intercepție) și Gajovic (16 puncte, 2 intercepții) au avut contribuții importante, Pasalic este cel de-al doilea remarcat al acestui duel, el marcând 9 puncte și oferind 4 pase decisive, fiind în același timp cel mai bun la capitolul +/- (10). Un alt capitol la care s-a făcut diferența în această partidă este cel al reușitelor de la distanță. Dacă Oradea a avut un procentaj de 46% (11 din 24), gazdele au transformat doar 5 din cele 23 de aruncări (22%). În urma acestui succes, roș-albaștrii ocupă locul al 7-lea (primul sub linia care delimitează cele 6 formații care vor juca direct în playoff indiferent de rezultatele din faza a doua a întrecerii) cu 14 puncte acumulate după 5 victorii și 4 înfrângeri.

În etapa următoare, CSM CSU va evolua sâmbătă, 23 decembrie, de la ora 19.00 (Digi Sport) pe propriul teren în compania nou-promovatei Timba Timișoara (locul 10).

CSM CSU Oradea: Ionescu 5 (1×3 p), Milosevic 16 (2), Pasalic 9 (2), Stamenkovic 6 (1), Valeika 4, B. Țîbîrnă 2, Mandache 4, Gavrilă, Gajovic 16 (3), Zeno 11 (2).

Antrenor: Cristian Achim.

BCM U Pitești: Ciotlăuș, Kostoski 9 (2×3p), Porter Troupe 15 (1), Agafonov 14, Nuutinen 7 (1), Lazăr 6, Corpodean, Nicoară 9, Russell 5 (1).

Antrenor: Hristu Șapera.