Participantă în calitate de voluntar la Tabăra internațională de vară de la Nucet, Andreea Bernadeta Bortoș a avut prilejul să expună în fața participanților câteva aspecte din lumea sportului, a cărui practicantă este.

După aproape 30 de ani la Nucet, prin implicarea majoră a Asociației „Înv. Bortoș Costea Maria”, s-a realizat reînvierea spiritului Taberei de la Nucet, care altădată era considerată capitala taberelor la nivel școlar în care se împleteau buna dispoziție cu drumețiile, educația, dar și cu activitățile sportive. Tocmai ținând cont de acest aspect, organizatorii Taberei internaționale de vară Nucet 2019, „Vacanța mea, aventură și cunoaștere”, au avut pe agenda unei zile și prezentarea în fața participanților a aspectelor privind lumea sportului, în care a avut șansa să aducă explicații unul dintre cei 30 de voluntari, profesoara de educație fizică Andreea Bernadeta Bortoș, de la Școala Gimnazială Sânmartin. Născută în Băița, Andreea a cunoscut primele taine ale sportului începând din clasa a V-a la Școala Gimnazială Nucet, când, la un trial făcut de profesorul Marcel Jurjiu, a fost selecționată în echipa școlii, participând, pe 17.10.2008, la crosul „În memoriam Ioan Oșvat” în localitatea Pietroasa și ocupând primul loc. A fost, practic, startul oficial prin care Andreea a debutat, dar mai ales unul care i-a marcat „traseul” în viață, unul în domeniul sportului. În ciclul gimnazial a ocupat primele locuri în etapele zonale și județene, având rezultate notabile și în perioada liceului, atât la Ștei, sub comanda prof. Gheorghe Nica (Gicu), cât și la Colegiul Tehnic „Mihai Viteazul” Oradea, antrenată de prof. Constantin Stohor, printre care amintim, doar: Locul III la Cupa României, 29.10.2011, Băile Felix; locul II la cros în Debrețin în 2012, urmat de locul I, un an mai târziu tot în Ungaria.  Studentă fiind la facultatea de Geografie, Turism și Sport (FGTS) din Oradea, specializarea educație fizică, a continuat ca atletă la CSU Oradea, sub îndrumarea antrenorilor Gheorghe Lucaciu și Marius Marinău, obținând nenumărate succese, printre care: locul II în proba de 800 m la Campionatele Universitare de Atletism din București în anul 2014, precum și locul III la 400 m, iar la Budapesta locul II, la 800 m. În anul 2016 a obținut locul III la Campionatul Național de Atletism-tineret la 400 m garduri.

După terminarea facultății, începând un master, a reprezentat FGTS Oradea pe plan internațional printr-o bursă Erasmus în Franța, legitimată fiind la Clubul Clermont Athletisme Auvergne, participând și câștingând în multe competiții, chiar ș în această perioadă când își împarte activitatea între catedră, pistă și voluntariat. Sigur, asemenea performanțe, dar și mai notabile, se regăsesc în palmaresul multor practicanți a sportului, însă Andreea Bernadeta Bortoș a avut ocazia să revină pe plaiurile natale în postură de voluntar într-o tabără internațională, fiind o prezență activă pe toată durata acesteia și împărtășind consătenilor din experiența ei de viață dedicată atât sportului, cât și catedrei, însă cu multă plăcere și acțiunilor de voluntariat care o regăsesc pe timpul vacanțelor în mijlocul copiilor de care este atașată foarte mult, iubind meseria aleasă, cea de dascăl.