Cu trei săptămâni înaintea începerii sezonului fotbalistic pe plan local, arbitrii şi observatorii din Bihor au participat la un seminar cu tema "Prevenţia corupţiei în arbitraj". Cursul din cadrul Şcolii de Vară a fost organizat la Hotel Continental Forum de AJF şi CJA Bihor, în baza unui proiect implementat la Consiliul Judeţean Bihor. 

 

Temele abordate au fost diverse, dar bine sintetizate de către cei de la pupitru pe durata a aproape cinci ore. Preşedintele AJF Bihor, Radu Bitea, a vorbit despre "Comportament, disciplină, atitudine", atât în teren, cât şi în afara lui; avocatul George Morgovan a prezentat "Prevenţia corupţiei în arbitraj"; arbitrul anului 2016 Cosmin Cormoş a expus aspecte legate de "Arbitru", iar colegul său Cristian Bologan a explicat rolul "Arbitrului asistent". Expuneri legate de programul şi activitatea arbitrilor au mai avut Ioan Pirtea şi Raoul Roşu, preşedintele, respectiv vicepreşedintele CJA Bihor.  Interesante au fost şi metodele de prim ajutor prezentate în mod practic de medicul sportiv Carmen Neagu Morariu.

"Prima acţiune din cadrul Şcolii de Vară o consider o reuşită deplină prin prisma faptului că au fost dezbătute probleme pe mai multe domenii: sportiv, juridic, medical, cu accent pe aspectul practic, toate interferând în aria fotbalistică. Mulţumim tuturor celor care au contribuit la reuşita acţiunii. Astfel de evenimente vor continua în toamna şi iarna acestui an", a declarat Radu Bitea.

Şeful AJF Bihor s-a declarat nemulţumit, însă, de comportamentul unor arbitri, precum şi de prezenţa mai scăzută pe perioada verii la antrenamente. "Din punct de vedere tehnic aţi dus bine returul campionatului trecut. Am primit însă referinţe negative legate de comportamentul şi comunicare cu jucătorii şi oficialii echipelor. Trebuie să aveţi un comportament decent, să fiţi mai atenţi la disciplină, altfel vă veţi îngreuna misiunea la meciuri. Aştept şi o prezenţă mai mare la cele două antrenamente comune şi la şedinţa săptămânală de analiză, mai ales că aveţi asigurate condiţii optime de pregătire şi refacere", le-a transmis Radu Bitea arbitrilor. Momentan, în lotul judeţean se află 78 de arbitri activi şi 12 absolvenţi ai ultimului curs de arbitraj. La nivel naţional există 5000 de arbitri de fotbal.

Altfel, arbitrii bihoreni vor susţine testarea fizică şi teoretică La Universitatea Oradea în data de 19 august, la ora 09.00.