Ultimul antrenor care a promovat în prima divizie o echipă de fotbal din Bihor a trecut la cele veşnice, la doar 67 de ani. După o suferinţă pe care n-a reuşit s-o învingă, antrenorul Ionuţ Popa a decedat, ieri dimineaţa, la Spitalul Judeţean din Arad.

La doar 67 de ani, tehnicianul care a contribuit major la ultima promovare în fotbalul mare a unei formaţii orădene, în speţă FC Bihor, a decedat în urma unui stop cardio-repsirator în cursul dimineţii zilei de ieri. În urmă cu mai bine de două săptămâni (9 iunie), antrenorul a fost internat în spital după ce suferise primul stop cardio-respirator. A avut nevoie de manevre de resuscitare, a fost transferat pe Secția de terapie intensivă, unde a stat în comă, apoi în moarte cerebrală până ieri, când a fost constatat decesul după un nou stop-cardiorespirator suferit. Problemele medicale ale lui nea` Popică sunt de mai multă vreme, la începutul lui 2019 acesta descoperind că avea o tumoră la cap pe care atât medicii români, cât şi cei din străinătate (Viena) pe care i-a consultat au declarat-o inoperabilă. „Am probleme de sănătate. Nu știe nimeni ce am. Am făcut două RMN-uri, am fost la mai mulți doctori. Am probleme cu ochiul, am avut amețeli, dureri de cap. Ar putea să fie de la vreo lovitură sau de la nervi, stres. Nu mă simt bine. Săptămâna viitoare o să fac o spectroscopie. Asta se face la cap pentru a determina dacă este totul în regulă. O să vedem apoi ce și cum”, declara Ionuţ Popa, la începutul lunii martie 2019, despre problemele sale medicale. După aproape un an de investigaţii şi luptă cu boala, cel care a învins în sport de atâtea ori se arăta resemnat într-un interviu acordat Prosport, pe 10 ianuarie, anul acesta. „Cum mă simt? Ca un om bolnav, dar poate că asta îmi este soarta. Am fost pe la o grămadă de medici, dar… (Oftează) Of, cum este viața asta. Chiar nu vreau să pară acum că mă plâng în presă. Departe de mine acest gând, dar nici eu nu știu dacă se mai pot face multe pentru mine. Din păcate, medicii nu îmi pot face operația la cap, iar acest lucru îmi complică mult starea de sănătate. Sunt foarte trist din această cauză”, spunea atunci antrenorul care a promovat-o pe FC Bihor în prima divizie, în anul 2003.

 

Artizanul ultimei promovări a unei echipe bihorene

Ionuţ Popa a fost unul dintre artizanii promovării echipei FC Bihor în Liga I, pe 18 iunie 2003. Atunci, roş-albaştrii au reuşit să treacă de Oţelul Galaţi după un baraj care la retur a strâns în tribunele Stadionului „Iuliu Bodola” aproximativ 20.000 de spectatori. Cu o asemenea susţinere în spate, elevii lui nea` Popică au reuşt să revină de la 0-1 şi să câştige cu golul de aur marcat în prelungiri de către Bogdan Vrăjitoarea. Au fost momente unice care mereu vor rămâne în memoria iubitorilor de fotbal din Bihor, iar unul dintre personajele principale ale acelui episod a fost antrenorul Ionuţ Popa. Din acest motiv suflarea fotbalistică bihoreană este alături de familia acestuia în aceste momente atât de dificile.

 

UTA Arad, marea lui iubire

Originar din judeţul Timiş, Ionuţ Popa a fost perceput în fotbalul românesc ca fiind arădean şi asta prin prisma faptului că a antrenat cel mai mult echipe din judeţul vecin. În primii ani de antrenorat a pregătit mai multe formaţii arădene, marea lui iubire fiind UTA pe care a promovat-o în Liga I la fel ca pe FC Bihor. Alte nume importante din fotbalul românesc antrenate de nea` Popică au fost Poli Timişoara, Politehnica Iaşi, Jiul Petroşani sau Dacia Mioveni. Ultima formaţie pe care a condus-o a fost echipa sa de suflet, UTA Arad, pe care a preluat-o în aprilie 2018 și de care s-a despărțit, oficial, în iunie 2019. Ultimul meci în care Ionuț Popa a stat pe bancă la UTA a fost cel cu ACS Poli Timişoara, fosta sa echipă, la Arad, pe 9 martie 2019. UTA s-a impus atunci cu 2-1. Ionuț Popa a promovat mai multe echipe în Liga 1: UTA (2002), FC Bihor (2003), CS Mioveni (2011) și Politehnica Iași (2012). La data de 17 aprilie 2020, Ionuț Popa a împlinit 67 de ani.

 

Dumnezeu să te odihnească în pace, nea` Popică! Sincere condoleanțe familiei!