AJF Bihor a hotărât suspendarea definitivă a campionatelor de seniori, Liga a IV-a şi Liga a V-a, din cauza pandemiei de coronavirus. Decizia forului fotbalistic judeţean a fost aprobată de Federaţia Română de Fotbal (FRF).

 

Condiţii greu de îndeplinit

Competiţiile pe plan judeţean au fost întrerupte în data de 10 martie şi nu vor mai fi reluate întrucât echipele de la acest nivel nu au posibilitatea de a respecta normele autorităţilor în ceea ce priveşte pregătirea, la care se adaugă şi unele dificultăţi financiare. " În urma semnalelor primite de la echipele participante, s-a ajuns la concluzia că, la nivel judeţean, nu pot fi îndeplinite condiţiile prevăzute în protoclul medical elaborat de Ministerul Sănătăţii, Ministerul Tineretului şi Sportului şi Federaţia Română de Fotbal, pentru a putea fi reluate antrenamentele, iar mai apoi competiţiile (lipsa condiţiilor de cantonament, dar şi banii necesari pentru efectuarea testărilor obligatorii). Majoritatea echipelor participante se află în situaţii dificile din punct de vedere financiar, autorităţile locale diminuând fondurile alocate sportului, redirecţionând aceste sume spre lupta pentru combaterea răspândirii virusului. În cazul reluării activităţii şi întocmirii unui calendar competiţional comprimat, echipele s-ar fi aflat în imposibilitatea susţinerii jocurilor din timpul săptămânii din cauza faptul că marea majoritatea a jucătorilor muncesc", se menţionează într-un comunicat al AJF Bihor.

 

CAO merge la baraj

Majoritatea echipelor din Liga a IV-a au fost de acord cu decizia îngheţării campionatului, iar participantele din Liga a V-a au aprobat acest lucru în unanimitate. "În urma consultărilor, 12 din cele 16 echipe de Liga a 4-a (au fost 2 voturi împotrivă şi 2 abţineri prin nereturnarea chestionarelor la termen) au solicitat îngheţarea sezonului, în timp ce echipele din Liga a 5-a au susţinut acest demers în unanimitate", a declarat Radu Bitea, preşedintele AJF Bihor.

Prima clasată din Liga a IV-a la finalul turului, ACS CAO 1910 Oradea, va avea drept de participare la barajul de promovare în eşalonul trei.

"Menționăm faptul că la nivelul Ligii a IV-a situaţia e clară, echipa aflată pe primul loc, ACS CAO 1910 Oradea, având un avans considerabil (7 puncte şi un meci mai puţin disputat) faţă de ocupanta locului doi, respectiv 14 puncte faţă de următoarele clasate. În aceste condiţii, reprezentanţii Ligii a 4-a au transmis în unanimitate ca AJF Bihor să desemneze echipa ACS CAO 1910 Oradea pentru a participa la barajul de promovare în Liga a III-a", a adăugat şeful AJF Bihor.

 

Nu retrogradează nimeni

Din Liga a IV-a nu va retrograda nicio echipă, AJF Bihor intenţionând să organizeze întrecerea în două serii şi cu un număr mai mare de participante, prin cooptarea şi a altor grupări din Liga a V-a, în afara celor clasate pe primul loc la momentul suspendării campionatului, Slovan Valea Cerului şi Gloria Beiuş. "După modelul FRF de la Liga a III-a, la nivelul Ligii a IV-a nu vor fi echipe retrogradate şi nu se vor juca nici barajele de promovare programate, urmând a se mări numărul echipelor participante. În funcţie de echipele care vor confirma participarea pentru sezonul 2020-2021, AJF Bihor ia în calcul modificarea sistemului competiţional, astfel, încât, jocurile să se desfăşoare în două serii, cu play-off pentru stabilirea campioanei judeţului. Astfel, s-ar reduce efortul financiar al echipelor participante (număr mai mic de jocuri, cheltuieli mai mici de transport, evitarea etapelor intermediare) în condiţiile în care numeroase formaţii se află în situaţii dificile din cauza efectelor pandemiei asupra economiei. AJF Bihor vă mulţumeşte pentru colaborare şi vă asigură de întreg sprijinul în toate demersurile care au ca scop dezvoltarea şi creşterea calităţii fotbalului", se mai arată în comunicatul forului fotbalistic judeţean.