FRF a mers pe principiul continuităţii în ceea ce priveşte noul sezon al campionatului Liga 3, care va debuta în data de 27 august 2022, care va debuta cu două echipe bihorene la start, CAO şi Lotus Băile Felix. Întrecerea va avea în componență tot un total de 100 de echipe, împărțite în mod egal în zece serii.

Competiția se dispută în trei faze. Prima, cu zece serii, cu 10 echipe fiecare, cu meciuri tur-retur, rezultând un total de 18 etape. Faza a II-a cuprinde un play-off, între primele patru clasate, și un play-out, între celelalte șase echipe din clasament. Play-off-ul se va juca în format tur-retur-tur, cu un total de 9 etape (pe baza tabelei Berger de 4). Play-out-ul se va juca în format tur-retur, 10 etape (pe baza tabelei Berger de 6).

În Faza a III-a vor participa doar primele două clasate din play-off-uri, 20 de echipe în total. Se vor disputa două runde de baraj. În runda semifinală, cele 20 de echipe vor fi împerecheate în zece dueluri în dublă manșă. Echipele de pe locurile 1 vor fi gazdă în manșa retur.

Ulterior, cele zece câștigătoare ale primei runde vor fi împerecheate în cinci confruntări ce vor fi decise în dublă manșă, gazda meciului fiind decisă prin tragere la sorți.

Cele cinci învingătoare ale rundei finale vor promova în sezonul 2022-2023 de Liga 2.

Vor retrograda direct ultimele două clasate (locurile 5 și 6) din cele zece turnee de play-out, cât și echipa situată pe locul 4 în play-out cu cea mai slabă linie de clasament. Vor promova în Liga 3 cele 21 de campioane județene câștigătoare de baraj.

Federaţia a păstrat acelaşi sistem de desfăşurare şi în Liga a II-a, cu 20 de echipe care vor juca în sezonul regular doar meciuri tur, adică 19 etape. primele șase clasate în sezonului regular vor juca în play-off, în sistem tur-retur, adică vor avea încă 10 meciuri în tot atâtea etape de disputat. Vor promova direct primele două clasate, iar locurile 3 şi 4 vor juca baraj cu formaţii din Liga I.

Echipele de pe locurile 7-20 vor fi repartizate în două serii de play-out, urmând să mai joace câte şase meciuri.