Sportivul legitimat la LPS CSŞ Bihorul Oradea a făcut o demonstraţie de forţă la Cupa Europeană de cadeţi (U18) de la Teplice, în Slovacia, unde s-a dovedit a fi de departe cel mai bun în cadrul categoriei 90 kg  unde au concurat 37 de judoka.

Oraşul din Slovacia a găzduit recent competiţia la care nu mai puţin de 771 de sportivi din 34 de ţări s-au bătut pentru medalii. Dintre aceştia, 31 (14 la masculin şi 17 la femin) au reprezentat România, 5 fiind legitimaţi la LPS Bihorul: Şarolta Lungu (70 kg), Carina Jurcă (+70 kg), Robert Boldiş (60 kg), David Fodor (73 kg) şi Alex Creţ (90 kg). Delegaţia României s-a întors acasă cu un bilanţ de 4 medalii, trei de bronz şi una de aur cucerită de orădeanul Alex Creţ. De menţionat că judoka bihoreni sunt pregătiţi de către profesorii Olimpia Ianc şi Emil Morar.

„Victorii categorice”

Sportivul orădean a avut o evoluţie excelentă, acesta impunându-se categoric, prin ippon, în toate cele cinci dispute. În turul al doilea l-a învins pe ucraineanul Basanets, în turul al treilea, pe sârbul Milenovic, în turul al patrulea pe bulgarul Stefanov, în semifinale pe georgianul Gugunashvili şi în finală, pe Udsilauri, neamţ de origine georgiană. „Alex a avut o evolutie foarte sigură, victorii categorice obţinute prin procedee diferite şi variate, atât în lupta în picioare (Tachi Waza), cât şi în lupta la sol (Ne Waza), fiind foarte stăpân şi sigur din punct de vedere tactic”, a declarat profesorul Emil Morar, devenit recent vicepreşedinte al Federaţiei Române de Judo.

Cel de-al doilea orădean cu o evoluţie apreciată a fost David Fodor. Acesta a încheiat competiţia pe locul al 7-lea în cadrul categoriei 73 kg dar rezultatul său este cu atât mai important cu cât a fost obţinut la o categorie la care au concurat 78 de sportivi. Ceilalţi orădeni au fost eliminaţi prematur din competiţie, în primele tururi.