21 ianuarie, zi neagră pentru sportul românesc Maria Cioncan a pierdut cursa cu viaţa
Atleta Maria Cioncan, medaliată cu bronz la Jocurile Olimpice de la Atena, în proba de 1.500 de metri, a decedat ieri dimineaţă într-un accident de maşină. "Totul s-a întâmplat la ora 11.00. Eram la 20 de km de Plevna şi la 120 de km de Ruse. Maşina condusă de ea circula în spatele meu. Am observat în oglinda retrovizoare cum a derapat pe drum drept şi s-a izbit de un pom. Se pare că a fost o defecţiune tehnică la maşină. Ultimele trei săptămâni le-am petrecut în Grecia în cantonament şi ne întorceam în România”, a spus antrenorul Mariei, Ştefan Beregszazi.
Beregszaszy a mai declarat că poliţiştii bulgari i-au cerut bani pentru a chema ambulanţa, după producerea accidentului rutier, în care sportiva a murit pe loc. Ambulanţa a venit, a constantat decesul, însă nu a dorit să ridice corpul sportivei! Abia după o oră a sosit poliţia bulgară. "În câteva minute, am fost la locul accidentului. Airbagurile s-au deschis, masorul a avut un şoc la cap şi pe ea abia am scos-o dintre scaun şi ăsta. A mai răsuflat o dată şi a murit, a venit în jumătate de oră salvarea, fără niciun fel de resuscitare, nimic. Au lăsat-o şi după o oră a venit altă maşină care a dus-o la morgă. Poliţiştii bulgari, cărora le-am cerut ajutorul, m-au agasat în continuu cerându-mi bani, 20 de euro, pentru a chema salvarea ", a povestit Beregszaszy. Potrivit poliţiei bulgare, citată de presa de la Sofia, în aceeaşi maşină cu Maria Cioncan (foto, nr. 2780) se aflau alţi doi cetăţeni români, care au fost răniţi în accident. Corpul neînsufleţit al atletei va fi ridicat astăzi de la morga din Plevna.
Maria Cioncan s-a născut în 19 iunie 1977, la Maieru, judeţul Bistriţa-Năsăud şi a început atletismul la 14 ani. Cea mai mare performanţă a sa a fost locul 3 în proba de 1500, la Jocurile Olimpice de la Atena (2004). "Această medalie îmi va schimba viaţa. Nu voi mai umbla în opinci", declara Maria, imediat după încheierea finalei de la 1500 de metri. Într-adevăr, sportiva a scăpat de sărăcie după Jocurile Olimpice. Medalia i-a adus 33.000 de euro din partea Comitetului Olimpic Român şi 100 de milioane de lei vechi din partea Primăriei Cluj-Napoca, care, apoi, a şi declarat-o cetăţean de onoare. Maria Cioncan nu a mai concurat din 2005, din cauza unor probleme medicale.
Tot pe 21 ianuarie, în urmă cu doi ani, şi-a pierdut viaţa într-un accident rutier un alt sportiv de excepţie, orădeanul Toni Alexe, căpitanul naţionalei de baschet a Romaniei.

Comentarii
Nu există nici un comentariu.