250 de elevi au participat, ieri, în Parcul 1 Decembrie, la o acțiune de solidaritate, prietenie și respect față de persoanele cu dizabilități. Evenimentul a făcut parte din Proiectul interjudețean „Inimi pentru inimi”, ediția a XI-a.

Copilașii au pulsat, timp de câteva secunde, o inimioară a prieteniei, apoi au interpretat cântecul „Prietenia” și au lansat în aer baloane cu heliu, totul pentru a marca, așa cum se cuvine, Ziua Internațională a Persoanelor cu Dizabilităţi.

La activitate au participat elevi din învăţământul de masă: Şcoala Gimnazială ,,Nicolae Bălcescu”, Oradea, Școala Gimnazială Nr.11, Liceul Teoretic „Aurel Lazăr” Oradea, Școala Gimnazială „Oltea Doamna” Oradea, Şcoala Gimnazială ,,Floare de Lotus”, Sînmartin, precum şi elevi din învăţământul special: CSEI ,,Orizont”, Oradea, CSEI Nr.1 Oradea, Liceul Tehnologic Special Nr.1, Oradea, CSEI „Bonitas” Oradea, părinţi, cadre didactice, reprezentanţi ai ISJ Bihor prin inspectorii: prof. Daniela Sopota şi prof. Alina Vese, precum şi reprezentanţi ai Consiliului Judeţean Bihor, Primăriei Oradea și Jandarmeriei Oradea.

Evenimentul s-a încheiat cu mesajul rostit împreună de către toţi cei prezenţi: „Nu fi indiferent! Arată că-ți pasă de semenul tău!”

„Ne aflăm la cea de-a XI-a ediție a proiectului Inimi pentru inimi, inițiat de CSEI Orizont din Oradea. Atunci când am inițiat acest proiect, ne-am gândit ca, prin acțiunile noastre, să sensibilizăm societatea românească, comunitatea orădeană, instituțiile de stat din Oradea, dar și copiii din învățământul de masă, pentru a fi alături de semeni de-ai lor, copii cu dizabilități din centrele școlare de educație incluzivă, care sunt egali în drepturi cu ei. Ne-am gândit că putem să-i sensibilizăm pe semenii noștri să fie mai toleranți, să-i accepte pe acești copii cu dizabilități, iar societatea modernă să fie pregătită să-i primească și să-i integreze”, ne-a declarat prof. dr. Angela Maruşca, directoarea CSEI „Orizont”.

Acțiuni similare s-au desfășurat, în același timp, în şcolile partenere proiectului din: Bihor, Arad, Tg. Mureş, Satu Mare, Braşov, Suceava, Timişoara, Bistriţa-Năsăud, Cluj, Sălaj, Brăila, Galaţi.

„Ca o noutate, pentru prima dată la această activitate, ne-au onorat cu prezența partenerii noştri din alte județe: de la Școala Gimnazială Ip – Sălaj, Grădinița Specială Cluj-Napoca, CSEI Arad și studenți de la Universitatea Queen’s din Belfast - Irlanda de Nord”, a precizat interlocutoarea noastră.

Evenimentul a fost organizat de Centrul Școlar de Educație Incluzivă „Orizont” din Oradea, și s-a dorit a fi un îndem la toleranţă, respect, solidaritate şi prietenie faţă de persoanele cu dizabilităţi.

În buna desfășurare a evenimentului s-au implicat inițiatorii și coordonatorii proiectului - prof. dr. Angela Maruşca, directoarea CSEI „Orizont”, Oradea, prof. Sanda Turcuș, director adjunct, prof. Melinda Deneș și prof. Daniela Bot, împreună cu echipa de proiect: Gheorghe Moț, Adina Cărădan, Adriana Ficuț, Liliana Canalaș, Georgeta Laslou și Mirela Ursuț.

Tot în cadrul proiectului „Inimi pentru inimi”, copiii au participat la un concurs de desene și la unul de compuneri, jurizarea lucrărilor având loc tot ieri, la CSEI „Orizont”.