Pentru a-i ajuta pe bihoreni să treacă cu bine de zilele caniculare, Direcția de Sănătate Publică Bihor a făcut publică lista punctelor din județ în care se poate oferi apă și prim ajutor și oferă mai multe sfaturi utile.

În județul Bihor sunt amplasate în 9 localități puncte de prim ajutor și de distribuire a apei potabile. Puncte de distribuire a apei potabile se găsesc în Aleșd, în curtea Spitalului Orășenesc Aleșd de pe str. 1 Decembrie. nr. 3, în Beiuș, în incinta Muzeului Municipal, str. Ioan Ciordaș, nr. 5, în Marghita, la Biovita, str. Al. Tineretului, nr. 1/B, la Aloe Farm, str. Eroilor, nr. 3, Farmastar, str. Republicii, nr. 31, Catena, str. Crinului, nr. 24 (plus cișmele stradale în 3 locații), în Nucet, în Parcul Central, în Săcueni, pe str. Libertății, nr. 2, în Salonta, în incinta Primăriei, str. Republicii, nr. 1, în Sânmartin, la Primărie, B-dul Felix, nr. 105, plus farmaciile și hotelurile de pe raza comunei, în Ștei, în Piața agroalimentară, centrul orașului și cartierul Petrileni și în Valea lui Mihai, pe Calea Revoluției, nr. 2.  Puncte de prim ajutor sunt disponibile în Aleșd - curtea Spitalului Orășenesc, str. 1 Decembrie nr. 3, Beiuș - în incinta Muzeului Municipal, str. Ioan Ciordaș, nr. 5, Marghita - în fața sediului Primăriei, Calea Republicii, nr. 1, Nucet - la Dispensarul medical din str. Republicii, nr. 4, Oradea - Piețele Cetății, Rogerius și Decebal, Săcueni ­- str. Libertății, nr. 2, Salonta - în incinta Primăriei, str. Republicii, nr. 1, Ștei - în fața Primăriei, str. Andrei Mureșanu, nr. 4B și Valea lui Mihai - Calea Revoluției, nr. 2.

 

Sfaturi utile

Din cauza temperaturilor înalte (peste 32 grade C) se produce o creştere a transpiraţiei, care are rol în reglarea termică şi care împiedică astfel supraîncălzirea corpului. Odată cu apa, organismul mai pierde şi săruri minerale şi vitamine (mai ales pe cele hidrosolubile), antrenând astfel multe consecinţe negative în desfăşurarea proceselor fiziologice. În general, principale simptome care apar în această situaţie sunt oboseală fizică şi psihică, tulburări de ritm cardiac, stare de disconfort, iritabilitate, agitaţie, greaţă, vărsături, cefalee, ameţeală, lipotimie (leşin), dureri şi crampe musculare, sete accentuată, insomnie (care poate conduce la apatie sau stare de nervozitate) sau intensificarea simptomatologiei existente în cazul unor boli cronice (în special cardiovasculare sau psihice).

Pentru a preveni eventualele îmbolnăviri consumaţi cel puţin 2 litri de lichide pe zi (apă plată, apă minerală, sucuri de fructe şi legume) fără a aştepta să apară senzaţia de sete. În perioadele de caniculă se recomandă consumul unui pahar de apă la fiecare 15-20 min. Lichidele nu trebuie băute prea reci pentru că în acest caz se elimină înainte de a hidrata organismul. Alimentaţia trebuie să fie una uşoară, să conţină alimente proaspete, fără prea multe calorii - recomandate sunt carnea slabă preparată la grătar, lactatele, cerealele, precum şi cât mai multe fructe şi legume care, prin apa, sărurile minerale şi vitaminele pe care le conţin, asigură în mod constant hidratarea organismului. Nu consumaţi alcool (inclusiv bere sau vin) deoarece acesta favorizează deshidratarea şi diminuează capacitatea de apărare a organismului împotriva căldurii. Evitaţi băuturile cu conţinut ridicat de cofeină (cafea, ceai, cola) sau de zahăr (sucuri răcoritoare carbogazoase), deoarece acestea sunt diuretice. Evitaţi sau măcar limitaţi consumul de grăsimi şi dulciuri concentrate. Încercaţi să staţi cât mai mult în locuri răcoroase, cu umbră. Evitaţi ieşirile şi activitatea fizică (sport, grădinărit, munci mai grele), între orele 11.00-18.00. Este indicat ca plimbările să se facă dimineaţa şi seara.

Dacă este necesar să ieşiţi, încercaţi să staţi sau să mergeţi mai mult prin zonele cu umbră. Protejaţi-vă capul, faţa şi ochii cu ajutorul unei pălării şi a ochelarilor de soare. Purtaţi haine de culoare deschisă, subţiri, comode; de preferat sunt cele din in şi bumbac; evitaţi-le pe cât se poate pe cele din materiale sintetice care nu permit o bună aerisire a corpului. Este bine să aveţi la îndemână o sticlă cu apă. Faceţi cât mai des duşuri cu apă călduţă. Puteţi utiliza spray-uri cu apă minerală pentru hidratarea pielii.

În interiorul locuinţei staţi în camerele cele mai răcoroase. Dacă nu aveţi o cameră răcoroasă, apelaţi la un ventilator sau la un aparat de aer condiţionat pentru a răcori atmosfera. Dacă aveţi aer condiţionat, reglaţi aparatul astfel încât temperatura să fie cu 5 grade mai mică decât temperatura ambientală.

Ventilatoarele nu trebuie folosite dacă temperatura aerului depăşeşte 32 grade Celsius. Dacă nu aveţi aer condiţionat în locuinţă, la locul de muncă, petreceţi 2-3 ore zilnic în spaţii care beneficiază de aer condiţionat (cinematografe, spaţii publice, magazine).

Evitaţi expunerea la soare (plaja) între orele 11.00-18.00, când razele soarelui sunt foarte puternice. Nu uitaţi de protecţia capului, a ochilor, a buzelor.