Peste 100 de persoane, majoritatea pensionari, au trecut ieri, până la ora 13.30, pragul Ștrandului Ioșia, pentru a face o baie și a se bucura de proprietăţile curative ale apei geotermale care a umplut banzinul nr. 5.

 

Ştrandul Ioşia din Oradea s-a redeschis, ieri, după o lună de vacanţă, timp în care aici au fost executate diferite lucrări de întreținere și reparații.

„Astăzi (ieri – n.r.), până la ora 13.30, 120 de persoane, majoritatea pensionari, au trecut pragul Ștrandului Ioșia, 46 dintre aceștia făcându-și chiar și abonamente. Ștrandul s-a închis în 17 decembrie 2018 și s-a deschis în 15 ianuarie”, ne-a declarat Nicolae Pașcalău, administratorul ștrandului.

Potrivit acestuia, în funcţiune a fost pus bazinul nr. 5, care comunică printr-un tunel cu clădirea administrativă, astfel încât acel confort termic dorit de pensionari să nu fie afectat.

„Bazinul numărul 5, care are o capacitate de 900 metri cubi, a fost umplut duminică, pentru a încălzi pereții acestuia. Luni, spre prânz, a fost golită apa, bazinul a fost spălat, apoi reumplut cu apă. Bazinul are o adâncime maximă de 1,6 metri, iar temperatura apei este de 38 de grade”, a mai spus interlocutorul nostru.

Timp de o lună cât a fost închis ștrandul, s-au efectuat numeroase lucrări interioare, printre care amintim: au fost înlocuite patru ventilatoare la cele două băi, pentru bărbați și femei, de asemenea, au fost înlocuite bateria și țeava de dușuri de la toate băile interioare, dozatoarele de săpun, suportul de săpun, suportul de hârtie igienică de la toaletele interioare, dar și bateria de la chiuvetele din interior. Totodată, s-au făcut lucrări de reparații și zugrăveli în băile interioare, în vestiar, cabinet medical, casierie, intrare turnichet, coridor, aceleași lucrări fiind efectuate și la pereți.

„Aceste lucrări se fac în perioada de iarnă, când ștrandul este închis, iar în băi, ori de câte ori este necesar”, a precizat administratorul ștrandului.

Nicolae Pașcalău a adăugat că, în aceeași perioadă, s-au mai efectuat lucrări de curățenie, constând în: spălat gresie, faianță, garderobe, uși, oglinzi și pardoseală.

Printre orădenii care au trecut ieri pragul Ștrandului Ioșia s-a numărat și Iosif Guler, de 66 de ani. „Eu sunt Omul ștrandului. Mi-am făcut abonament, pentru că aici este cea mai bună apă termală din județ. Am avut probleme cu coloana, dar mă simt mult mai bine de când vin la ștrand”, ne-a declarat orădeanul.

Potrivit Loredanei Buz, purtătorul de cuvânt al ADP Oradea, începând din 1 ianuarie 2019, au fost modificate prețurile biletelor de intrare. Astfel, un bilet pentru adulți este 18 lei, unul pentru copii peste 3 ani până la 18 ani, pensionari și persoane cu dizabilități costă 9 lei, iar copiii sub trei ani intră gratuit. Abonamentul pentru adulți se ridică la 210 lei, iar cel pentru copii peste 3 ani până la 18 ani, pensionari și persoane cu dizabilități are prețul de 100 de lei.

Din octombrie până în aprilie, Ștrandul Ioșia este deschis de marți până duminică, între orele 8.00-17.00 (ora 16.00, la casierie), iar din luna mai până în septembrie, funcționează zilnic, cu excepția zilei de luni, între orele 8.00-20.00 (ora 19.00, la casierie).