În perioada decembrie 2018 – august 2019, Universitatea Emanuel din Oradea, cu susținerea Fundației Mol și a Fundației pentru Comunitate Cluj, a desfășurat proiectul „Armonii și terapii pentru copii cu nevoi speciale.”

Proiectul a presupus desfășurarea a 31 de ședințe de meloterapie și 16 ședințe de terapie prin joc, la care au participat 322 de copii diagnosticați cu boli cronice progresive. Scopul proiectului a fost reducerea anxietății și a fricii copiilor, pregătirea acestora pentru procedurile medicale, favorizarea confortului psihic al micuților, învățarea muzicii prin intermediul instrumentelor, încurajarea socializării prin jocurile muzicale de grup, creșterea nivelului de bucurie în viețile acestor mici eroi și, nu în ultimul rând, acordarea unui sprijin emoțional membrilor familiei.

Proiectul a fost inițiat și coordonat de secția de Muzică a Universității Emanuel din Oradea, însă a continuat în colaborare cu secția de Litere, Limbă și literatură română - Limbă și literatură engleză, din cadrul aceleiași universități, precum și cu secția de Asistență socială și Studioul Media al universității. Împreună, studenții de la Muzică, Litere și Asistență socială, sub atenta îndrumare și implicare a cadrelor didactice și pregătiți de specialiști în domeniu (sosiți din Marea Britanie și din Statele Unite ale Americii), s-au dedicat acestui proiect prin diferite activități. Acestea au fost variate, adaptate nevoilor fiecărui copil: de la sesiunile săptămânale de muzicoterapie, terapie prin joc și terapie în grup, până la crearea de materiale audio-vizuale pentru copii, care au făcut accesibilă terapia și în lipsa unui terapeut. O altă ramură a proiectului a reprezentat-o culegerea de povești intitulată Poveștile Curajului. Aceste povești personalizate au fost elaborate în cadrul secțiilor de Litere și Muzică ale Universității Emanuel și au fost scrise pornind de la poveștile de viață ale micuților, ținându-se cont de preferințele acestora, de hobby-urile lor, anturajul de prieteni și membrii familiei, într-un cuvânt, tot ce conturează universul vieții lor, sub aspectele lui pozitive. Poveștile sunt însoțite de ilustrații menite să aducă zâmbetul pe chipul celor mici, precum și de cântecele care, atât prin linia melodică, cât și prin conținutul versurilor, transmit un puternic mesaj de încurajare. Culegerea de povești include două CD-uri care conțin poveștile în format audio și cântecele compuse, la fel ca poveștile, special, pentru fiecare copil în parte.

Printre partenerii proiectului se numără: Fundația Hospice Emanuel din Oradea, Spitalul Clinic Municipal „Dr. Gavril Curteanu” din Oradea, Organizația Child Life din Texas, SUA și Spitalul Clinic de Recuperare Medicală Băile Herculane.

„Prin proiectul Armonii și terapii pentru copii cu nevoi speciale am avut onoarea să cunosc copii deosebiți, adevărați eroi, care înfruntă cu un curaj extraordinar adversitățile din viața lor. Pentru mine, unul dintre cele mai emoționante momente din cadrul proiectului a fost atunci când am distribuit Colecția Poveștile Curajului copiilor cărora le-au fost dedicate aceste povestiri. Unul dintre ei a îmbrățișat cartea de bucurie și recunosc că în acele clipe mi s-au umplut ochii de lacrimi. Pentru toți cei care am fost implicați în acest proiect, zâmbetul de pe fața acestor copii a fost cea mai mare răsplată pe care am fi putut-o primi”, a spus lect. univ. dr. Lois Văduva, inițiatoarea și coordonatoarea proiectului din partea Universității Emanuel din Oradea.                                                                         Lavinia-Rebeca Păunovici