Concluzia specialiştilor din sectorul alimentar este una clară: o familie de trei persoane va cheltui în perioada următoare cel puţin 800 de lei pentru a-şi asigura strictul necesar şi a simţi măcar puţin din spiritul Sărbătorilor.

Sărbătorile de Iarnă din acest an vor reprezenta un hop greu de trecut pentru mai bine de jumătate dintre români, mulţi fiind nevoiţi să se împrumute pentru a-şi putea acoperi cheltuielile. Şi asta pentru că încă din aceste zile putem constatata că produsele tradiţionale sunt cele mai scumpe. Astfel, în perioada Crăciun - Anul Nou, o familie de trei persoane are nevoie de aproximativ 70 de lei pentru 3 kilograme de carne (ceafă de porc fără os) pentru friptură, şi 50-65 lei pentru 3-4 kg de carne tocată pe care să o folosească la cârnaţi şi sarmale. Pentru aperitiv, este nevoie ca platoul să conţină un kilogram de caşcaval (care costa cel puţin 23 lei), sau brânză (circa 15 lei/kg), măsline (măcar 1/2 kg, adică 7,5-8 lei), şuncă feliată (20-25 lei), roşii şi castraveţi (minim 10 lei). Toată lumea îşi doreşte pe masa de Crăciun mezeluri tradiţionale: nu trebuie să lipsească toba, caltaboşul sau salamurile româneşti - adică un plus de cheltuială de circa 100 lei. De asemenea, carnea de pui pentru ciorbă ori friptură mai costa 20 de lei. Şi pentru că o ciorbă bună înseamnă şi legume, adică morcovi, pătrunjel rădăcină, câteva cepe, ardei şi frunze verdeturi, mai adăgăm alţi 15 lei. Cine a avut mână bună, şi-a pregătit din toamnă varza murată, însă cine nu - va mai trebui să cheltuiască măcar 10 lei pentru 1,5 - 2 kg de varză. Ei, să nu uităm de peştele aducător, în tradiţia locală, de bani bunicei în Anul cel Nou: de la crapul "de baltă" (14 lei/kg) ori păstrăv (19-20 lei) la şalău (25-28 lei/kg), înnotătoarele ne vor mai goli de minim 50 lei! Mai e nevoie de cartofi (între 1,5 şi 2 lei/kg), prăjiturele, dulci şi sărate, măcar câte un tort de fiecare ocazie ( 18-20 lei/bucată), de pâine - cam 20 lei pentru o săptămână, cinci-şase sticle de vin (evident, consumând doar în cele 2 zile de sărbătoare, nu şi între ele...), apă minerală, bere (la alegere...) şi două, trei sticle de şampanie, produse care mai adaugă la bugetul pentru sărbătorile de iarnă încă 150 lei. Mai vin apoi cafeaua (10 lei), fructele (cel puţin 30 de lei). Adunând rezultă un coş de minim 800-850 lei de lei. Asta înseamnă că, pentru 11 zile, între 24 decembrie şi 3 ianuarie, o familie de trei persoane va cheltui (dacă va avea de unde!) peste 800 de lei pentru a avea minimul necesar pe masă, astfel încât să simtă atmosfera sărbătorilor. Dacă persoanele de vărsta a treia preferă să pregătească mâncărurile acasă, nu acelaşi lucru este valabil în cazul celor care îşi vor cumpăra produse semi-preparate din comerţ şi care vor mai adăuga "ceva" bani la suma de mai sus.
Multe nici că ar mai fi de adăugat. Poate doar că, faţă de anul trecut, românii vor cheltui cu 30% - 40% mai mult pentru masele tradiţionale de Crăciun şi Revelion. Dar totul depinde, în definitiv, de buzunar!