În Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae” din Oradea, joi, 29 iulie, de la ora 19.30, va avea loc Concertul „Odă bucuriei” din cadrul Turneului Internațional Stradivarius 2021, al celebrului violonist Alexandru Tomescu, împreună cu pianistul spaniol Josu de Solaun.

 

Ediția a XIV-a a Turneului Internațional Stradivarius prezintă Simfonia a 9-a  „Odă bucuriei”, compusă de Ludwig van Beethoven, într-o transcripție pentru vioară și pian, de Hans Sitt, în perioada 25 iulie–11 august, o serie de 13 concerte în catedrale și spații inovative din România.

„Cu înfrigurare, în ciuda temperaturilor toride de afară și cu un entuziasm trepidant, aștept cu maximă nerăbdare plecarea în Turneul Internațional Stradivarius 2021- „Odă bucuriei”. Este un proiect muzical provocator, în care doi muzicieni își asumă întreaga încărcătură emoțională și muzicală a Simfoniei a 9-a de L.v.Beethoven. Transcripția încredințează viorii și pianului vocile celor peste 100 de muzicieni prezenți, în mod normal, pe scenă la un asemenea program: orchestra simfonică, corul, cei patru soliști, dirijorul… Mesajul pe care ni-l transmite celebra odă este clar și dezarmant de simplu: cea mai mare bucurie este să poți fi prietenul cuiva. După mai bine de un an de distanțare socială, muzica lui Beethoven ne îndeamnă să regăsim latura noastră generoasă și celestă. Până în momentul de față, nu există tipărită o variantă completă în limba română a Odei Bucuriei a lui Schiller. Vă mulțumim că iubiți muzica și vă așteptăm la concerte cu tot dragul, pentru a sărbători bucuria și prietenia”, declară violonistul Alexandru Tomescu.

La Oradea, concertul va avea loc joi, 29 iulie, de la ora 19.30, în Catedrala greco-catolică „Sfântul Nicolae”.

Evenimentul are și o dimensiune caritativă. În acest sens, participanții vor putea face donații, susținând astfel Episcopia Greco-Catolică de Oradea la construcția unui cabinet medical destinat oamenilor nevoiași. În catedrală vor fi amplasate urne în care se vor putea face donații libere.