Persoanele care nu au calitatea de pensionari pot efectua plata contribuţiei de asigurări sociale pentru perioadele de timp în care nu au avut calitatea de asigurat  în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, până la data de 31 decembrie 2018.

 

Prevederea sus amintită este în conformitate cu prevederile art. 2 (1) din Legea nr. 238/2017 privind aprobarea Ordonanţei de urgenţă a Guvernului nr.32/2017 pentru modificarea Legii nr. 186/2016 privind unele măsuri în domeniul asigurării unor categorii de persoane în sistemul public de pensii, publicată în Monitorul Oficial al României, Partea I nr. 968/07.12.2017

Astfel, poate încheia contract de asigurare socială, în temeiul actului normativ menţionat, orice persoană, indiferent de cetăţenie, cu domiciliul sau reşedinţa în România, care îndeplineşte, cumulativ, următoarele condiţii: nu are calitatea de pensionar la data încheierii contractului de asigurare socială; nu a avut calitatea de asigurat  în sistemul public de pensii sau într-un sistem de asigurări sociale neintegrat acestuia, în perioada pentru care se solicita asigurarea, respectiv nu a realizat stagiul de cotizare sau stagiu asimilat stagiului de cotizare în sistemul public de pensii; nu a avut obligaţia asigurării în sistemul public de pensii în perioada pentru care se solicita o astfel de asigurare, perioada pentru care se poate încheia contract de asigurare în sistemul public de pensii, în baza acestui act normativ, este de cel mult 5 ani calendaristici anteriori încheierii contractului .

Pentru această perioadă de 5 ani, se pot încheia şi două sau mai multe contracte de asigurare socială,  în baza acestui act normativ, cu condiţia ca, perioadele însumate să nu depăşească 5 ani calendaristici anteriori de cotizare în  sistemul public de pensii.

Baza de calcul a contribuţiei de asigurări sociale, respectiv venitul asigurat la care se achita contribuţia de asigurări sociale, nu poate fi mai mic decât salariul de bază minim brut garantat în plată, corespunzător fiecărei luni din perioada pentru care se solicită asigurarea în sistemul public de pensii şi nici mai mare decât valoarea corespunzătoare a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat. Suma cu titlu de contribuţie de asigurări sociale datorată în baza contractului de asigurare socială poate fi plătită în una sau mai multe tranşe lunare, fără a depăşi data de 31.12.2018.

Documentele necesare pentru încheierea contractului de asigurare socială sunt: actul de identitate - certificarea pentru conformitate a copiei făcându-se de către asigurator; actul de identitate al reprezentantului, precum şi actul care atestă calitatea acestuia, după caz

Cotele contribuţiei de asigurări sociale aferente perioadei 2011-2016 sunt: pentru perioada: 01.12.2012- 30.09.2014 inclusiv- 31,3%, pentru perioada: 01.10.2014 -2017 -26,3% . Cei care nu au stagiul de cotizare realizat în sistemul unitar de pensii publice şi nici nu pot să îşi încheie Contract de asigurare socială în baza actului normativ prezentat mai sus, dacă doresc să aibă vechime completă în sistemul unitar de pensii publice o pot face încheind Contract de asigurare socială în conformitate cu prevederile art.6(2) din Legea nr.263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice, cu modificările ulterioare.