Carta Albă a Jurnalistului este un document prin care copiii vorbesc în mod direct cu jurnaliștii despre nevoile pe care le au pentru a se simți cu adevărat în siguranță.

Ideea acestui document a pornit de la nevoile copiilor de a fi protejați în mass media, scrisă, online și audio-vizual. În 2021, Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC) a primit un email de la un tânăr care mărturisea că a fost nevoit să se mute din țară, după ce imagini cu el și cu mediul său înconjurător au apărut în presă.

„Eram atât de agresat la școală și în oraș, încât nu am mai putut rezista și am plecat.. Nu m-aș mai întoarce în România unde în loc să fiu protejat am fost expus, apoi batjocorit în fel și chip”, mărturisea tânărul de 17 ani.

Trăim într-o lume profund digitalizată, unde pericolele la care copiii sunt expuși evoluează pe zi ce trece. Aşadar, este responsabilitatea adulților să creeze un mediu confortabil pentru copii, contribuind simultan la independența lor prin promovarea participării informate la deciziile ce îi privesc. Carta poate fi semnată în format electronic de jurnaliști și specialiști în comunicare dedicați protejării drepturilor copiilor.

„Copiii chiar au nevoie de sprijin și jurnaliștii sunt priviți de multe ori ca o rază de speranță, ori dacă nici ei nu ne protejează sau nu ne cred, atunci ne-am pierdut orice speranță”, transmite Consiliul Copiilor și Tinerilor FONPC.

Carta a fost lansată vineri, 22 septembrie, în cadrul conferinței de încheiere a proiectului „Forma Schimbării” Tinerii și FONPC - dialog pentru schimbare derulat de Federația Organizațiilor Neguvernamentale pentru Copil (FONPC). Evenimentul a inclus ateliere și discuții dedicate atât copiilor, cât și adulților.

Semnând online Carta Albă a Jurnalistului, le veți arăta copiilor și tinerilor că vă pasă! Durează zece minute să citiți Carta și trei minute, să semnați aici: 

https://fonpc.ro/2023/09/20/sustine-carta-alba-a-jurnalistului-pentru-protectia-copiilor/