Asociația SOS Autism Bihor a pregătit o serie de evenimente pentru a celebra data de 2 aprilie, Ziua Mondială a Autismului, în încercarea de a atrage atenția asupra acestei afecţiuni  care afectează, conform unor statistici, 1 din 88 de copii.

Organizațiile internaționale care luptă pentru drepturile persoanelor cu autism au ales albastrul drept culoarea prin care să atragă atenția asupra autismului, iar acțiuni „Luminează albastru” – „Light It Up Blue” au loc simultan în toată lumea, Empire State Building din New York City şi Turnul CN din Toronto, Canada fiind două dintre cele mai importante clădiri incluse în manifestări. La noi în țară O.N.G.-urile care activează în domeniu aprind culoarea albastră pe clădiri importante din București și din orașele mari, în seara zilei de 2 aprilie.

 În Oradea, manifestările vor începe la ora 10.00, la la sediul din strada Miron Pompiliu nr. 5 cu ,,Ziua porților deschise" la Asociația SOS Autism Bihor. Vor fi invitați reprezentanți ai conducerii instituțiilor, Direcția de Asistență Socială Oradea, Direcția Generală de Asistență Socială și Protecția Copilului, Casa De Pensii, Direcția de Sănătate Publică. Cei ce ne vor trece pragul vor vizita Centrul de Zi pentru Persoane Adulte cu Dizabilități SOS Autism Bihor, unde tinerii noștri vor avea o zi obișnuită de

activități și terapie. Toți cei prezenți vor avea posibilitatea pentru puțin timp sa înțeleagă ce se întâmplă în mintea unei persoane cu autism. Dorința organizatorilor este aceea de a contribui la construcția unei societăți pregătite să accepte și să integreze copiii și tinerii cu autism. Tot în data de 2 Aprilie, de la ora 17.30 în fața Crișul Shopping Center (fostul magazin Crișul) se va porni în marșul ,,Împreună pentru Autism" spre Piața Unirii unde se va asambla un puzzle uriaș care reprezentând sigla Asociației SOS Autism Bihor. Participanții la marș, părinți, tineri, terapeuți, voluntari, vor fi îmbrăcați în tricouri albastre și vor împărți trecătorilor broșuri despre asociație și centrul de zi. De asemenea, seara, de la ora 19.30, clădirea Primăriei Oradea va fi luminată în albastru.

Ca în fiecare an, în preajma acestei zile, asociația invită orădenii la seara caritabila  ,,Împreună pentru autism''. De această dată, evenimentul va avea loc în data de 5 Aprilie, de la ora 18.00, la sala de evenimente Solay.

Principalul invitat al serii va fi cunoscutul actor și cântăreţ, Aurelian Temişan. Cu o carieră impresionantă de peste 28 de ani acesta spune într-un interviu: ,,atât timp cât faci cu credinţă şi cu pasiune ceea ce faci eu cred că nu există o latură a artisticului care să-ţi fie străină sau pe care să nu o îmbrăţişezi cu tot sufletul. Până la urmă, totul trebuie să treacă prin filtrul tău, iar dacă simţi trebuie să te duci cu capul înainte. Dacă nu simţi, mai bine retrage-te la timp pentru că publicul este cel mai bun barometru pe care îl poţi avea.''

 Un alt invitat al serii este, pentru al treilea an consecutiv, Călin Pop (solistul de la Celelalte Cuvinte), care va avea un recital de excepție alături de Ambra Pop și Raul Silaghi. De asemenea, va urca pe scenă solista orădeană de muzică ușoară și populară, Andrea Chișe., iar Adi Moț Band va întreține atmosfera muzicală a serii cu muzica live de calitate, cuprinzând toate genurile muzicale.

Momentele de dans vor fi susținute de copiii Luncan Roxana Carina și Lorincz Marc Andrei care sunt reprezentanții clubului de dans sportiv Exclusive Dance din Oradea și sunt campionii naționali ai României la categoria lor de vârstă. Un alt copil deosebit , elev la Liceul de Artă Oradea, Iustin Mago, va susține un recital de chitară. Nu în ultimul rând, trupa Cool Style Show Dance va oferi un show de excepţie.  Seara va include şi o prezentare de modă susținută de cunoscuta agenție Graziela Models Agency. Alături de orădeni, pe parcursul întregii seri vor fi hostessele  de la Hostess Estilo.  Prezentatorul serii va fi Mihai Dacin. Fondurile strânse în urma vânzării biletelor la această seară caritabilă vor fi donate Asociației S.O.S. Autism Bihor .